Published On: Pon, srp. 17th, 2017

SUĐENJE POŠTENOM I DOBROM ČOVJEKU JERKI: Optužnice iz drugog predmeta kao dokaz

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona je uložilo nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su i presude nekim svjedocima koji su osuđeni zbog obmane pri dobivanju kredita.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen, zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora, piše Birn.

Tužitelji su kao materijalni dokaz uložili i optužnicu Tužiteljstva BiH po kojoj se Jerko Ivanković Lijanović i još devet osoba terete za organizirani kriminal, pranje novca i poreske utaje. U ovom predmetu je suđenje u tijeku.

Odvjetnica Mirna Delalić, koja brani Lijanovića u ovom predmetu ali i u procesu u Sarajevu, rekla je da nijedna optužnica ne može biti dokaz u ovom predmetu.

“To bi značilo da bih sve dokaze iz tog predmeta morala i ovdje predstaviti”, kazala je ona, napomenuvši da je “irelevantna” jedna od presuda koju Tužiteljstvo želi uložiti.

S druge strane, tužitelj Dalibor Bingas je naveo da se iz jedne od optužnica vidi da su činjenice bitne za postupak.

“Optužnica ukazuje na činjenice bez obzira što ne dokazuje krivnju. Smatramo da su prigovori Obrane neosnovani, a i Obrana je ranije slične dokumente unosila kao dokaze”, rekao je Bingas.

Na današnjem ročištu se govorilo i o blagajničkom izvještaju koji je tvrtka “Voćar Piramida” trebala dostaviti na zahtjev Obrane. Sutkinja Vildana Helić je kazala da je ova tvrtka dostavila izjavu u kojoj piše da tijekom tri godine nije isplaćivala novac Suadu Čamdžiću.

Odvjetnica Delalić je rekla da je ona tražila da se dostavi blagajnički izvještaj, koji svaka tvrtka mora imati na kraju godine. S druge strane, tužiteljica Anela Garčević je kazala da je blagajnički izvještaj irelevantan jer je svjedok govorio da je novac dizao s računa, a ne iz blagajne, i davao Čamdžiću, za što postoji dokaz.

Suđenje će biti nastavljeno 16. kolovoza, javlja BIRN./HMS/

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer