Published On: Čet, lis 27th, 2016

Suđenje policijskim specijalcima RS-a za spektakularnu pljačku: Koristili metke koji probijaju metal


Od pet pušaka korištenih prije godinu dana u pljački “teškoj” 617.000 maraka na autoputu Banja Luka – Gradiška, iz tri su ispucani pancirno-zapaljivi meci, koji mogu probiti i metal.
To je jučer u banjalučkom Okružnom sudu u nastavku suđenja optuženima za ovo filmsko razbojništvo potvrdio Bruno Franjić iz Sarajeva, koji je zaposlen u Federalnoj upravi policije kao stalni sudski vještak balističar, izvješćuju Nezavisne novine.
On je mišljenje iznio na osnovu naredbe Specijalnog tužiteljstva koje je naložilo vještačenje, a ujedno je potvrdio da je tijekom ovog razbojništva ispaljeno 17 metaka.
Podsjetimo, za ovo razbojništvo sudi se suspendiranim pripadnicima Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću, te Olegu Bandi, suvlasniku auto-kuće “Kvatro”.
U toj pljački sudjelovalisu još i specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz, te Danijel Kuzmić, suspendnirani radnik “Sector Securityja”, s tim što su oni pristali na suradnju i obvezali se da će biti svjedoci suradnici.
“Pancirno-zapaljivo zrno odlikuje se velikom probojnošću, ali stvara i sekundarne ozljede, jer na svom vrhu ima smjesu koja se zapali tijekom udarca u zapreku”, zaključci su sudskog vještaka.
On je potvrdio da je ova vrsta streljiva pogodna za probijanje metalnih površina. “Riječ je o vojnoj municiji koja se koristi za probijanje metalnih površina poput cisterni i slično. Zrna tih metaka na 100 metara udaljenosti probijaju čeličnu ploču debljine šest milimetara”, naveo je Franjić.
Na pitanje obrane o tome je li pakiranje dostavljenog materijala bilo propisno pakirano, vještak Franjić je potvrdio da je sve osim čahura bilo prema propisima dostavljeno.
Međutim, nije znao kazati tko mu je dostavio oružje, okvire i čaure. Obrana optuženih jednoglasno je jučer odlučila da neće iznositi dokaze dok tužitelj ne završi sa izvođenjem svojih, a nastavak suđenja zakazan je za 16. studeni.
Podsjetimo, razbojnici su prošle jeseni, na autoputu Banja Luka – Gradiška, kod Cerovljana, presreli blindirano vozilo agencije “Sector Security”, te opljačakali novac i ranili radnika “Sectora” Đurađa Bajića. Policija je odmah poslije ove pljačke pokrenula opširnu potragu za pljačkašima, ali oni tada nisu uhićeni, već su ‘pali’ tek početkom siječnja ove godine.
(Izvor: Nezavisne novine)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>