Published On: Thu, Feb 16th, 2017

Suđenje Mahmuljinu: “El mudžahedin” – formacija sa ratnom zastavom, vojnom poštom i pečatom

Na suđenju zapovjedniku Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine svjedok Ekrem Alihodžić danas je potvrdio kako je odred “El mudžahid” imao vojnu poštu, pečat, ratnu zastavu i propisanu organizacijsko-formacijsku strukturu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić priopćio je na početku ročišta kako je, u svrhu zaštite integriteta zaštićenih svjedoka, javnost isključena u smislu imena, dužnosti i dokumenta koja su predočena tijekom današnjeg ročišta, piše RTRS.

“Podrazumijeva se da je odred `El mudžahid`, kao svaka samostalna vojna formacija u okviru takozvane Armije BiH, imala svoju ratnu zastavu, pečat, vojnu poštu, kao i da je bila u sustavu nagrađivanja i stimuliranja, te školovanja oficirskog kadra”, rekao je Alihodžić.

On je dodao kako je “Ratna oficirska škola” u Zenici osposobljavala zapovjedni kadar na nivou zapovjednika, voda, četa i divizija, te kako smatra da je normalno da su sve jedinice upućivale svoje pripadnike na školovanje.

“Ne znam točno da li je bilo kadeta iz odreda `El mudžahid`, ali ne bih isključio nijednu postrojbu iz sustava osposobljavanja i obuke”, rekao je Alihodžić.

Na pitanje tužitelja Sedina Idrizovića kakav je bio odnos optuženog prema odredu “El mudžahid”, svjedok je rekao da smatra kako bi Mahmuljin bio najsretniji da ih nije bilo.

On također smatra kako je hrvatski čimbenik taj koji je u propagandnom smislu nametnuo problem afro-azijskog čimbenika u ratu.

Na pitanje tužitelja je li odred “El mudžahid” bio u sustavu rukovođenja i zapovijedanja Trećeg korpusa tzv.  Armije BiH, svjedok je odgovorio kako nije ulazio u razgovor i kako to nije direktno pitao optuženog, ali da je na osnovu općeg stanja osobno zaključio kako se “moglo zapovijedati tom jedinicom”.

Svjedok smatra i kako nije bilo razlike između pripadnika odreda “El mudžahid” i drugih pripadnika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH po pitanju procesuiranja kaznenih djela.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao zapovjednik Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahid”, ništa nije poduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tijekom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tijekom 1995. godine.

Naredno ročište, na kojem će svjedok Alihodžić nastaviti davanje iskaza, bit će održano u srijedu, 22. veljače u 13.00 sati.

rtrs.tv