Published On: Sri, lis. 11th, 2017

Suđenje Amelu Sejfoviću: Sestra Alma i amidžić Sanel odvezli ga nakon pljačke banke prema Hadžićima

Tužilaštvo je dostavilo sudu oduzete mobitele, novac, listing poziva i druge predmete koji su dokazni materijal za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži kada je ubijen bicklista Kemo Bašić.

U nastavku je pročitan iskaz Alme Sejfović u kojem je opisala dešavanja od 5.11.2015. godine. U iskazu se navodi kako su Amel i Alma živjeli u porodičnoj kući s roditeljima. Amel je dva mjeseca prije pljačke banke izašao iz zatvora jer je bio osuđen za krivična djela razbojništva i korištenje oružja. Istakla je kako je s bratom imala korektan odnos, te da su zajedno izlazili u društvu njene drugarice Nizame Beširević.

Opisala je kako je kupila automobil Alfa Romeo crne boje koji je korišten u ovom krivičnom djelu, ali da nije znala za šta Amelu treba automobil niti u koje svrhe je korišten dok nije vidjela u medijima.

“Krenuli smo u Zenicu da kupim trenerku. S nama je krenula i Nizama. Amel je vozio, ali je krenuo prema Blažuju i tada sam ga pitala gdje ćemo. Došli smo do nekog mjesta u blizini Fojnice i on je rekao da trebamo obaviti kupovinu automobila za njega. Nizami je rekao da se predstavi kao njegova sestra i kupi automobil te da ga doveze. Kada smo stigli u naselje Amel je otišao, a mi smo se našle s nepoznatim muškarcem krupnije građe”, kazala je Alma Sejfović.

Kazala je kako je vidjela da na automobilu nema registarskih tablica i pitala je muškarca kako će voziti automobil koji nema tablica, na što joj muškaraca odgovorio kako se tako dogovorio s Amelom. Nizama je vozila kratko, a potom je na mjesto vozača sjela Alma. Kada su stigli na neko od proširenja u blizini Sarajeva nazvale su Amela koji je došao. Alma je prešla u njegovo vozilo, a on je Nizamu odvezao Alfu Romeo.

“Kada sam došla kući pitala sam ga za šta će mu automobil bez tablica, a on je rekao da šutim. Ponovila sam mu da sutra trebam u Zenicu i da on treba ići sa mnom jer me bilo strah bivšeg momka koji mi je prijetio. Sutradan, 5.11. ušla sam u sobu da ga probudim, a on mi je rekao da neće ići i da ga pustim da spavam. Otišla sam po Nizamu i čekala je 10 minuta, ali nije se pojavila pa sam otišla sama u Zenicu i u tržnom centru kupila trenerku, te se vratila prema Sarajevu”, kazala je.

U povratku je otišla kod frizerke u Vogošću kada je nazvao amidžić Sanel Sejfović koji je pitao gdje je i gdje joj je brat. Primijetila je da nešto nije uredu po njegovom glasu i Sanel je odmah došao po nju.

“Krenuli smo prema Ilidži i rekao je da je bila pljačka, te da je ranjena osoba podlegla. Otvorila sam portal Klix.ba i čitala. Nisam bila sigurna kakve veze ima moj brat s tim, ali kada sam vidjela fotografiju zapaljenog Alfa Romea crne boje bila sam sigurna. Potom je Sanela nazvao Amel. Sanel je nakon razgovora govorio ubili su čovjeka, jesu li normalni i misle li na našu porodicu”, kazala je.

Potom su nazvali Amela koji im je rekao da dođu prvobitno u Hadžiće, a potom su otišli prema Blažuju i nakon što su skrenuli kod crkve našli se s njim, Arifom Hajrudinovićem i Harisom Hajrovićem kod ugostiteljskog objekta.

“Oni su izašli iz šume. Arif je imao crnu putnu torbu. Ušli su automobil i krenuli smo prema Hadžićima. Rekla sam mu šta ste mislili, nevin čovjek je ubijen. Po njihovoj reakciji sam vidjela da nisu znali. Aki mi je rekao da ne smijemo nikome ništa govoriti i da nas sijeku, što sam shvatila kao prijetnju jer mi je spomenuo i mlađeg brata”, izjavila je.

Prvo su izašli Arif i Haris, a nedugo zatim je Amel rekao Almi da izađe i ona, uzme taksi i ide kući, što je i učinila. Otišla je kod drugarice, a nakon par sati kući gdje je zatekla brata. Istakla je kako nisu ni o čemu razgovarali, te da ne zna gdje su otišli njih četvorica.

U Tužilaštvu KS kazala kako je iznos od 5.000 KM koji su istražitelji pronašli u kući nije od pljačke, već da je novac od kredita koji je podigla njena majka, od sredstava za smrtni slučaj koji je imala, te dug koji je dobila od drugarice kojoj je prodala automobil i ostavila salon ljepote. Za pisma koja je pisao njen brat Amel kazala je kako nije sigurna od kada su, tj. da li dok je služio kaznu ranije u Crnoj Gori ili KPZ-u Sarajevo.

Istakla je kako ne zna gdje je novac od pljačke, te je dala dokaze za novac pronađen u stanu.

Na ročištu je Tužilaštvo iznijelo i podatke da Alma Sejfović, Nizama Beširević, Haris Hajrović i Arif Hajrudinović nisu ranije osuđivani niti su bili predmet istraga, dok je Goran Šakota bio osuđen uvjetno za nasilničko ponašanje. Amel Sejfović je zbog razbojništva ranije osuđen na pet godina i 11 mjeseci zatvora.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 25. oktobar u 13 sati.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer