Published On: Pet, ruj 14th, 2018

“Sudbonosnog 13. rujna 1995. godine na tvrđavi u Jajcu bila je samo zastava hrvatskog naroda u BiH”

Knjiga “Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti” autora Ante Nazora i Tomislava Pušeka predstavljena je jučer u Jajcu tijekom svečane akademije povodom 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maestral.

Knjigu su u Jajcu predstavili jedan od autora, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog – dokumentacijskog centra rata u RH.

Nazor je kazao kako je knjiga Domovinski rat- pregled političke i diplomatske povijesti, ustvari, sinteza radova povjesničara i
sudionika iz tog vremena koji su iz prve ruke svjedočili stvaranju Republike Hrvatske.

“Nova je to perspektiva pogleda na Domovinski rat kako bi se lakše shvatile određene političke odluke i okvir kojeg je rukovodstvu Republike Hrvatske uspostavila međunarodna zajednica”, kazao je Nazor i naglasio kako politika RH nije napravila ništa izvan tih zadanih okvira.

Prema njegovim riječima, uzrok rata u RH i BiH je velikosrpska politika, a Hrvati u BiH pomogli su obraniti, i Republiku Hrvatsku.

“Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nije osnovana ni iz jednog drugog razloga osim onog da Hrvati ostanu na svojoj didovini – u BiH”, kazao je Nazor u Jajcu.

Nazor je naglasio  i kako Hrvati u BiH i Hrvatska ne pristaju na to da im se nametne krivnja za raspad Jugoslavije.

“U okolnostima onakve Miloševićeve politike nije bilo drugog načina nego da svi idu svojim putem. Osnivanje i HZHB i HRHB bilo je legitimno i u okvirima tog Ustava. Ne pristajemo na tezu ni da su Hrvati počeli sukob s Armijom BiH”, kazao je Nazor.

Istaknuo je i kako se moraju poštovati izvori, kronologija događaja i da se samo tako može razumjeti što su akcije, a što reakcije.

Prema njegovim riječima, zastave su obilježile blistave pobjede u Domovinskom ratu.

“U Hrvatskoj je to bilo kada su se zavijorila na Vukovarskom vodotornju Kninskoj tvrđavi i dubrovačkom Srđu, u BiH je to u Jajcu na tvrđavi što je donijelo konačnu pobjedu nad velikosrpskom politikom”, kazao je Nazor.

Podsjetio je i kako je  današnji čin podizanja zastave hrvatskog naroda u BiH, kako se to upriliči za svaku obljetnicu u Jajcu, puno više od simbolike.

“U presudnim danima i tog sudbonosnog 13. rujna 1995. godine na jajačkoj tvrđavi bio je samo stijeg hrvatskog naroda u BiH kojeg su donijeli pripadnici hrvatskih snaga i omogućili slobodu svima koje je srpski agresor protjerao iz Jajca”, kazao je Nazor.

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH kazao je kako je knjiga “Domovinski rat- pregled političke i diplomatske povijesti” strukturirana kroz 10 poglavlja od kojih je sedmo posvećeno BiH i Hrvatima u BiH.

“Naglasak je na povezanosti Hrvatske i Hrvata u BiH, odnosno, jedinstvenom ratištu tijekom Domovinskog rata”, kazao je Raguž.

Istaknuo je i kako je Haaški tribunal nasilno nastojao prezentirati povijest rata u BiH.

“Savjetnik za nacionalnu sigurnosti aktualnog američkog predsjednika kazao je kako je Haaški tribunal s međunarodno pravnog stajališta nelegitimna institucija. U duhu te izjave nas očekuje ponovna rasprava o presudama ICTY-a jer su one preuzete kao validne i na Sudu BiH”, kazao je Raguž.

Inače, knjiga “Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti”  obuhvaća razdoblje neposredno uoči stvaranja samostalne i suverene hrvatske države te velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, odnosno borbu hrvatskih branitelja i diplomatsko djelovanje hrvatske vlasti za njezino međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost, sve do završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998. godine.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare