Published On: Uto, lis 18th, 2016

SUD BiH: Počelo suđenje Lijanovićima i ostalima


Čitanjem optužnice, te uvodnim riječima Državnog tužiteljstva i obrane počelo je suđenje za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.
Optužnica tereti Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića–Lijanovića, te Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove tvrtke na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima.
Prema navodima Državnog tužiteljstva, optuženi su počinjenjem djela stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna konvertibilnih maraka. Pored desetero optuženih, Državno tužiteljstvo tereti i tvrtke “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.
– S ciljem vršenja krivičnih djela, Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović su osnivali nove pravne subjekte, često samo s minimalnim osnivčakim kapitalom od 2.000 maraka, s kojima su zaključivali ugovore i poslove. Kao odgovorne, u tim tvrtkama su postavljali osobe koje su s njima u rodbinskim vezama ili su zaposlenici njihovih tvrtki i bili su dobro hijerarhijski uvezani – istaknuo je tužitelj Muhamed Kovač u uvodnoj riječi.
Branitelji optuženih su u kratkim uvodnim izlaganjima naveli da je optužnica neutemeljena i proturječna sama sebi, kao i da nedostaje umišljaj za krivična djela.
Mirna Delalić, koja brani Jerka Ivankovića – Lijanovića je istaknula da se mora cijeniti pravo njenog branjenika da ima pravičan postupak, te dodala je odbijen njezin prijedlog za spajanjem ovog s postupkom koji se vodi u tuzlanskom Županijskom sudu zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i zlouporabe položaja.
– Obrana spori sve navode optužnice, a dokazi Tužiteljstva ih ne mogu podržati. Optužnica je neprecizna i iz nje same ne proizilaze elementi krivičnog djela – dodala je Delalić.
Jerko Ivanković–Lijanović je izjavio da nema ništa u vezi s navodima optužnice koja mu stavljena na teret.
– Svi događaji u vezi s ovim su počeli od mog ulaska u vlast u Federaciji BiH, kada je zaustavljena disolucija zemlje. Pritisci su vršeni na mene jer nisam želio djelovati kako su neki željeli. Uhićen sam u rujnu 2014. godine, a dva dana prije izbora te godine mi je produžen pritvor. Tek kada su glasovi prebrojani, uvažena je žalba i pritvor mi je ukinut, a Ustavni sud je zaključio da su kršena moja ljudska prava – rekao je Jerko Ivanković–Lijanović.
Optuženi Galić je negirao da je bio pripadnik grupe koju su organizirali Lijanovići, niti da je kontaktirao s njima od 2007. do 2012., kako to navodi optužnica.
– Nisam ih viđao. Niti sam ja trčao za njima, niti oni za mnom – ističe Galić.
Nastavak suđenja je planiran za 25. listopada, kad je predviđeno saslušanje prva tri svjedoka optužbe, javlja BIRN BiH./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>