Published On: Čet, svi 20th, 2021

Sud BiH odredio pritvor osumnjičenoj Seni Hamzabegović

Sud Bosne i Hercegovine je odredio mjeru pritvora u trajanju od najduže mjesec dana, od dana lišenja slobode, za Senu Hamzabegović, osumnjičenu za financiranje terorističkih aktivnosti, javlja Anadolija.

Sena Hamzabegović osumnjičena je da je počinila kazneno djelo financiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. stav 2. točka a) i c), u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona BiH.

Kako se navodi u priopćenju iz Suda BiH odlučujući o žalbi Tužiteljstva BiH izjavljenoj na rješenje Suda BiH od 13. svibnja u predmetu Sena Hamzabegović, kojim je odbijen prijedlog za određivanje mjere pritvora osumnjičenoj, Sud BiH je 17. svibnja donio rješenje kojim je uvažena žalba Tužiteljstva BiH, pa je prvostupanjsko rješenje preinačeno na način da je prema osumnjičenoj Seni Hamzabegović određena mjera pritvora.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 17. lipnja, a određen je zbog opasnosti od bjekstva te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od šet godina ili teža kazna.

Sena Hamzabegović (1960) iz Tuzle, državljanka BiH i Švicarske Konfederacije lišena je slobode na aerodromu u Tuzli. Iz Tužiteljstva BiH ranije je priopćeno da zajedno sa SIPA-om i partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu provodi istragu, tijekom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u razdoblju od 2013. do 2018. godine, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći. Pojašnjeno je da je pomoć prikupljala za državljane BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog “ISIL-a”, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, “Al Nusrah Front” i drugim formacijama, koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasio terorističkim organizacijama.

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da su prikupljeni dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik “ISIL-a” i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za financiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>