Published On: Sri, lip 8th, 2016

SUD BiH: Bilalu Bosniću potvrđeno 7 godina zatvora

Bilal Bosnić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Huseinu Bilalu Bosniću koji je prvostupanjskom presudom osuđen na sedam godina zatvora, zbog poticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti, te organiziranja terorističke grupe.

“Tužiteljstvo BiH ističe da se u ovom slučaju radi o najvećoj pravomoćnoj presudi za kaznena djela u vezi s poticanjem na terorizam, od 7 godina zatvora i da je ovo prva presuda u ovom dijelu Europe, koja se odnosi na ovo kazeno djelo. Tužiteljstvo BiH uložilo je intenzivne napore u procesuiranju ovog predmeta i pravomoćno osuđujuća presuda potvrda je dobrog i profesionalnog rada Tužiteljstva BiH”, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Radom na drugim predmetima, Tužiteljstvo, zajedno s partnerskim agencijama, nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze s terorizmom, navode.

Kao pripadnik tzv. selefijske zajednice Husein Bosnić je u prethodne dvije godine propagirao i širio radikalizam kako u BiH tako i regiji, ali i javno poticao na priključenje terorističkim organizacijama.

Okupljao je sljedbenike u nekoliko gradova na području Bosne i Hercegovine, prije svega u zajednicima u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, a svoje poruke objavaljivao je i upućivao putem društvenih mreža.

Izravna posljedica ovakvog djelovanja je smrt najmanje šestorice mladića iz BiH na sirijskom ratištu, a koji su poginuli kao militanti Islamske države.

Na suđenju uz ostale svjedočili su roditelji i obitelji poginulih od koji su neki detaljno opisali načine na koji je Bosnić obučavao i odvodio ljude da ratuju u Siriji, prenosi N1.

Tužiteljstvo je navelo kako je iz arapskih zemalja na njegov račun stiglo preko 200.000 dolara za vrbovanje mladića, za što je obrana ustvrdila da se radilo o namjenskim donatorskim sredstvima za nekretnine.

Podsjećamo, Bosnića je SIPA u akciji “Damask” uhitila 3. rujna 2014. u obiteljskoj kući u Bužimu./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>