Published On: Pon, ruj 22nd, 2014

STVARNA POZADINA LIJANOVIĆEVA ZAHTJEVA ZA UKIDANJE KANTONA: U kantonalnim tužiteljstvima leže dokazi za milijunske pronevjere NSRZB-a

Obiteljsa stranka profesionalnih perača državnih proračuna, koja je kao nijedna druga u BIH otvoreno, uz potporu korumpirane međunarodne zajednice, koristila političku moć kako bi pljačkala građane FBIH prije pustošenja federalnog proračuna sistemom poticaja poharala je proračune nekoliko kantona u FBIH, onih u kojima je bila u vlasti od 2006-e do 2010-e. Sve to su činili uz prešutno odobravanje HSP-a glavnog partnera iz tog vremena te jednog dijela HDZ1990.

Vlast su obnašali u ZHŽ , HBŽ kantonu i HNŽ kantonu. Samo u ZHŽ kantonu   proračun je  u 4 godine sa 13 milijuna maraka  bačen u minus od 45 milijuna maraka. Funkcioniranje kantona i njihova financijska stabilnost nakon toga je ozbiljno ugrožena. Stranci koji vrše političke pritiske za ukidanjem kantona skupa s Lijanovićima od tada vrše pritisak na tužiteljstva u ovim kantonima da se optužnice protiv njih za kriminal izvlačenja milijunskih poticaja na privatne tvrtke u vlaništvu ove obitelji stave ad acta ili bace u zastaru. Od silaska Lijanovića s vlasti u kantonima, niti jedna ozbiljna optužnica oko izvlačenja novca iz kantonalnog proračuna nije podignuta.

Iz izvora bliskih sudovima potvrđeno nam je da za to postoji naredba s “viših” razina Međunarodne zajednice. Kriminal za koji se danas tereti Lijanoviće odnosi se u pravilu za pronevjeru novca s Federalne razine. Istovremeno s optužnicom za pljačku federalnog proračuna Stranka NSRZB agresivno u kampanji maše parolom “Ugasimo kantone” što u prijevodu znači “Uništimo dokaze o našem kantonalnom kriminalu”.

Iako je zahtjev za gašenjem kantona protuustavan., budući da kantoni jesu dio daytonske strukture, iako je ta parola jednaka paroli “Ugasimo RS, ugasimo FBIH, ukinimo OHR , ugasimo Daytonski ustav” čuvar Daytonskog ustava Valentin Inzko još uvijek nije sankcionirao ovu stranku zbog eklatantnog pozivanja na rušenje Daytonskog sporazuma.

Da u ovome ima istine govre i političke parole koje je Lijanović imao  u doba dok je pelješio kantonalne proračune. Tada je naime tražio ukidanje Federacije i jačanje kantonalne razine vlasti. Time de htio domoći velikog dijela federalnog proračuna što mu nije uspjelo ali jest 4 godine kasnije kada je Inzkovim ukazom i Moonovim blagoslovom ubačen mimo Ustava u Vladu Platforme kada je pogaženo konstitutivno pravo jednog federalnog naroda na predstavničku demokraciju. Pogodite kojeg.

Iluzorno je od Valentina Inzka , čovjeka koji je čest gost na Lijanovićevom imanju, i koji nakon privođenja Lijanovića ne pokazuje empatije za tisuće proplakanih majki koje je ovaj klan opljačkao ali pokazuje osjećaj za suze Lijanovićeve majke, očekivati da reagira u ovom slučaju.
No ono što je čudno je kako je moguće da Interpol do sada nije obradio Inzka. Njegova naklonjenost kriminalnoj politici ove stranke više praktički nije ni upitna, a biti toliko navezan na njih može samo netko tko u opstanku NSRZB-a ima samo jasan i velik osobni interes.

Činjenica je da ono što je dozvoljeno Lijanovićima nije i ostalim političarima u BIH. Za puno manje kriminalne insinuacije do sada se napravilo puno više TV programa. Političari su smjenjivani za daleko manje povrede Daytona.

No Lijanovićima je to dozvoljeno. Ne samo pljačka postdaytonskih proračuna na svim razinama nego i pozivanje na ukidanje daytonske strukture bez ikakvih posljedica.

Plače li još uvijek Lijanova mama Inzko? Jesi kupio maramice?
poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare