Published On: Pon, sij 7th, 2013

Stvari koje će vaš brak učiniti sto puta boljim

Vjernost, iskrenost i privrženost ono je što svi očekuju od bračnog partnera. Ali puno će se parova složiti da su neka nepisana pravila ključna da prebrodite teška vremena i da ojačaju svoju vezu.
1. Ne kritizirajte partnerove prijatelje ili obitelj
Znate kako to ide – vi protiv svojih možete govoriti sve što hoćete, ali kada to učini netko drugi stat ćete u njihovu obranu. Zato biste trebali paziti što pričate o njegovoj obitelji i najbližim prijateljima.
2. Recite suprugu za svaki kontakt s bivšim
Bilo da ste dobili poruku na Facebooku ili slučajno naletjeli na njega u šoping centru, zadržavanje te informacije moglo bi vam se obiti o glavu, iako možda stvarno više ništa ne osjećate prema njemu. Ako ništa ne skrivate, zašto mu to ne biste mogli reći?
3. Neželjene savjete držite za sebe
Ponudite mu podršku, poslušajte ga, ali izbjegavajte ton kojim govorite da sve znate najbolje. Savjete dajete jer želite biti korisni, ali bi uz previše ‘pametovanja’ oni mogli shvatiti kao kritika. To se odnosi na sve, od načina na koji se obukao, do toga kako rješava probleme na poslu. Dajte mu mjesta da sam donese odluku i stekne samopouzdanje, a od njega zatražite isto. U vezi nije najbitnije da sve bude savršeno, već da stojite jedno uz drugo dok je najteže. Zato svom dragom dajte prostora dok odlučuje o njemu bitnim stvarima, baš kao što biste vi htjeli kada se radi o vama.
4. Ne prezuimajte sve na sebe – budite tim
Bez obzira radi li se o pranju rublja ili plaćanju računa, nemojte sve obveze preuzimati na sebe jer mislite da ih on neće napraviti kako treba. Tražite od njega pomoć, pitajte za savjet. Tako ćete stvoriti ideju da ste tim.
5. Ne spominjite svađe iz prošlosti
Ili barem stavite ograničenje na njih. Stare se svađe spominju jer ih niste riješili kada ste trebali. Važno je uočiti problem kada se dogodi i doći do nekakvog rješenja – možete se i složiti da se ne slažete. Ostanite na tome i poštujte mišljenje jedno drugoga.
6. Birajte bitke, ali nemojte gušiti svoje osjećaje
Bit će otvorenih pasti za zube i nespuštenih WC daski, ali to je normalno. Trebate biti u stanju reći da je to sve manje važno. Ili ako vam je važno, govorite o tome na način da mu objasnite zašto vas nešto smeta i što možete učiniti da to riješite. Iznenadit ćete se što sve možete naučiti jedno o drugom.

7. Privatne probleme ili fotografije ne objavljujte na društvenim mrežama

Vi možda nećete htjeti biti tagirani u nekoj njegovoj raspravi koja vas ne zanima, a on možda ne želi da objavljuje slike vaše djece. Oboje zaslužujtete da se vaše želje poštuju. Raspravite o osnovnim pravilima o objavljivanju stvari koje se tiču samo vas ili vas kao para. I više od svega, nemojte za svađe sa svojim mužem tražiti masovnu javnu podršku. Destruktivno je objavljivati sukobe na Facebooku.
8. Izlogirajte se
Kada ste usredotočeni na nešto drugo, vaš bi se suprug mogao osjećati nevažno. Zato neka vam vaše vrijeme bude top prioritet, a korištenje tehnologije svedite na minimum. Vodite se za onim – koliko vremena provodite na Fejsu u suporedbi s tim koliko vremena provodite posvećeni obitelji? Stvorite pravila koja će vrijediti za vas i držite ih se.
9. Ne spominjite razvod
Čak i u najgorim svađama izbjegavajte prijetnje da ćete ga ostaviti. Osim što to može biti izrazito bolno, učestalim prijetnjama vaše će riječi izgubiti na snazi.
10. Jedno drugome budite na prvom mjestu
Drugim riječima, budite oprezni utjecaja koje mogu imati drugi ljudi, kao kada vam prijatelji pune glavu idejama koje mogu štetiti vašem braku. Sretni parovi imaju konflikte kao i oni koji su se razveli, ali su pronašli način da ih riješe. Parovi oko sebe moraju imati jaku granicu i ne dozvoliti nikome da stane između njih. (IL/Woman’s Day)