Published On: Sat, Aug 3rd, 2013

Stvaranje pet regija u BiH – Krajnji cilj ukidanje Republike Srpske

Međunarodni krugovi planiraju ponovo aktualizirati plan regionalizacije BiH iz 2003. godine, poznatiji kao Projekat EU za regionalni ekonomski razvoj /EURED/ čiji je krajnji cilj ukidanje Republike Srpske, tvrdi “Pres Republika Srpska”.  Prema saznanjima lista, vraćanje EURED-a izlobirali su bošnjački politički krugovi, ali i neki hrvatski političari koji žele da krizu iz Federacije BiH prebace u Srpsku.

Ovaj list navodi da je plan regionalizacije pripremljen pod patronatom Europske komisije, a iako ga je Vlada Republike Srpske odbacila 2004. godine, bošnjački politički i diplomatski krugovi nekoliko puta nakon toga pokušavali su aktivirati model koji podrazumijeva formiranje pet regija u BiH.

“To su sjeverozapadna BiH, sjeveroistočna BiH, centralna BiH, Hercegovina i sarajevska makroregija, pri čemu se potpuno brišu međuentitetske granice“, navodi list.

I potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, podsjeća list, nedavno je izjavio da ima pouzdane informacije da stranci rade na stvaranju pet regija u BiH među kojima neće biti Republike Srpske.

Srna