Published On: Ned, lis 17th, 2021

STVARAČI SVIJETA GAMINGA: Nikome u Hercegovini ovo nije bila vrijedna ideja. No jeste USAID-u i Konakoviću. Projekt seli u Bosnu…

U ovoj godini zabilježeno je znatno povećanje interesa bh. dijaspore za ulaganja u BiH, za razliku od razdoblja na samom početku pandemije kada je interes dijaspore opao, što je bilo i očekivano – izjavio je u razgovoru za Fenu voditelj Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić.

Mišljenja je kako se očekuje da će sljedeće godine taj interes biti na predpandemijskoj razini, pa čak i veći.

Govoreći o tome kako se pandemija odrazila na poslovanje kompanija koje su pokrenute investicijama iz dijaspore, Alijagić navodi da je u vezi s tim Biznis centar bh. dijaspore u 2020. godini proveo istraživanje među 32 kompanije.

”Rezultati su nas pozitivno iznenadili, 18 od 32 kompanije planira zadržati isti broj zaposlenih kao 2019. godine, a deset ih se namjerava povećati. Samo četiri planiraju smanjiti broj zaposlenih. Također, 13 od 32 kompanije planira zadržati istu razinu ulaganja kao 2019., deset ih planira uvećanje, a devet smanjenje ulaganja. Nešto manje od pola ih očekuje djelomičnu promjenu poslovanja, dok sedam očekuje značajne promjene u ovom segmentu”, kazao je Alijagić.

Investicije bh. Dijaspore pokretač ekonomije

Ovo istraživanje je pokazalo, kako je naglasio, da investicije bh. dijaspore ostaju jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije.

Također, podaci iz ovog istraživanja upućuju na to da kompanije pokrenute ovom vrstom ulaganja ne planiraju izaći iz posla, masovno otpuštati radnike ili odustajati od zacrtanih planova, što je, kaže Alijagić, važna poruka.

Sektori za koje se bh. dijaspora najviše interesira su IT, a posebno gaming industrija koja je doživjela veliki rast u tijeku pandemije, te metalni, građevinski i turistički sektor, koji, smatra Alijagić, planira svoj veliki ‘come-back’ sljedeće godine.

On ističe da je Biznis centar u protekle četiri godine pružio podršku za više od 300 investitora iz dijaspore, kao i brojnim domaćim gospodarstvenicima koji su u potrazi za poslovnim partnerima u dijaspori.

Centar je podržan i od USAID projekta Diaspora Invest, koji je u protekle 4,5 godine pružio podršku za više od 170 kompanija, generirao 20 milijuna dolara investicija dijaspore te pomogao otvaranju više od 400 novih radnih mjesta.

Govoreći o podršci bh. institucija kada je u pitanju ulaganja dijaspore i poslovne mogućnost, Alijagić ocjenjuje da je ta podrška bolja u usporedbi s razdobljem od prije par godina. Međutim, podvlači, dosta toga se još može unaprijediti, a posebno kad je u pitanju kvalitetnija izrada i promocija investicijskih projekata prema dijaspori.

”Smatram da su neophodni financijski instrumenti koji će biti prilagođeni potrebama dijasporskih investitora, kao što su posebne kreditne linije, investicijski fondovi i slično”, dodao je voditelj Biznis centra bh. dijaspore, čije su se aktivnosti u proteklom razdoblju vezale za podršku dijasporskim inverstitorima.

Pokrenuto nekoliko pilot projekata

Centar, koji djeluje kao one-stop shop, pruža informacija i usluge podrške investitorima iz dijaspore, bilo da se radi o podršci pri registraciji poduzeća, poslovnom planiranju ili savjetovanju.

”Ove godine je Centar pokrenuo i nekolicinu pilot aktivnosti. Tako smo implementirali program ljetnog stažiranja mladih iz dijaspore putem kojeg smo za početak omogućili stažiranje pet mladih osoba iz dijaspore u domaćim kompanijama. Utisci stažista i kompanija su bili jako pozitivni te će Centar nastaviti s ovim programom u budućnosti” rekao je Alijagić.

Pored toga, Biznis centar bh. dijaspore pokrenuo je i Program prodajnih agenata iz dijaspore. Prepoznato je, pojašnjava on, da su naši ljudi u inozemstvu veoma dobro povezani te da mogu pružiti podršku domaćim kompanijama pri izlasku na strana tržišta. I ovaj program će za početak angažirati pet prodajnih agenata koji će svoju prvu posjetu BiH imati tijekom listopada i studenog ove godine.

Također, Program maturiranja dijaspore će omogućiti da pet stručnih osoba iz dijaspore nastupe kao mentori domaćim kompanijama te im pruže podršku kako bi se one brže razvijale i rasle.

”Prva mentorstva se očekuju u studenom. Ovim programom želimo da aktiviramo resurs znanja koji je nedovoljno iskorišten, a koji dijaspora posjeduje u velikoj mjeri, te ga je spremna podijeliti s nama koji živimo u BiH”, ističe Alijagić.

Napominje da je Biznis centar u proteklom razdoblju bio veoma posvećen radu s lokalnim zajednicama i povećanju njihovih kapaciteta u komunikaciji i radu sa svojim ‘lokalnim’ dijasporama. Dosad je ovaj centar potpisao 16 memoranduma o saradnju te trenutno intenzivno surađuje s općiinom Lopare.

Kao rezultat ove suradnje, Biznis centar bh. dijaspore će izraditi vodič za efektivno involviranje dijaspore u razvoj mjesta porijekla, koji će i drugim općinama poslužiti kao primjer kako da izgrade povjerenje i suradnju sa svojom dijasporom.

Podsjećamo, ideju o osnivanju srednje škole za proizvodnju novog kadra “tehničar za razvoj video igara” iliti čarobnjaka koji stvaraju igrice, prije nekoliko mjeseci u Hercegovini je pokrenuo HSS i to  u Općinskom Vijeću Posušje, a kasnije i u županijskoj Vladi.

Inicijativa nije naišla na odjek. No spletom okolnosti predstavljena je i u Sarajevu.

HSS je naime bio pozvan da sudjeluje u radionici “Šansa za nas”  koju je organizirala Udruga Boris Divković, a koju je podržao američki USAID kao i vlada Kantona Sarajevo.

Jedan od gostiju koji je  javno na tom forumu izdvojio, a potom pohvalio ovu ideju bio je i sarajevski političar Dino Konaković.

Sve ostalo je koincidenacija.

A možda i nije.

poskok.info

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Space
Space
1 mjesec prije

ako je konaković pofalio,onda znajte da je mućak….jer Dino je šibičar koji pojma nema ,samo pijačarska šibičarska spika

Vico
Vico
Odgovori   Space
1 mjesec prije

Vala svemirko da i ti nešto pametno kažeš.

Vico
Vico
1 mjesec prije

20 miliona dolara investicija dijaspore? Ha ha koja farsa. Vi mislite da bošnjačka dijaspora ima para za investicije… Keramičari, vodoinstalateri, krovopokrivači… Ama oni su puni para…ko žaba dlaka.

Risovčanin
Risovčanin
Odgovori   Vico
1 mjesec prije

Energija poskupjela planove poremetila ,idemo dalje.