STUDENTICA NA RAZMJENI, MISTERIJ STAR 33 GODINE Ušla je u žuti Volkswagen kako bi otišla u šoping. Nikad se nije vratila… Konačno su pronašli trag

Nije poznato zašto je informacija o pronalasku objavljena tek sada, a ne u studenome. Policija razmatra na koji način će dalje postupati

Mlada Šveđanka Elisabeth Martinsson (21) iz Uddevalle, mjesta blizu švedsko-norveške granice, studirala je u Kaliforniji i istovremeno čuvala djecu jednoj obitelji u mjestu Greenbrae, sjeverno od San Francisca. U siječnju 1982. posudila je od te obitelji žuti Volkswagen Rabbit kako bi si otišla kupiti čizme. Tada je zadnji put viđena.
Deset dana nakon njezina nestanka, 1770 kilometara dalje u Boise Cityju u Oklahomi u tom su automobilu pronađeni muškarac i žena. Muškarac je bio 31-godišnji Henry Coleman iz Los Angelesa, osuđeni silovatelj koji je bio tražen zbog pljačke u Kaliforniji, a žena je 26-godišnja Sabrina Ann Johnson koju je pokupio usput u Seattleu.
Oboje su tada uhićeni i protiv njih je vođena istraga, bili su osumnjičeni za krađu auta i moguće ubojstvo mlade Šveđanke.

Coleman je istražiteljima rekao kako je Volkswagen kupio od čovjeka kojeg je upoznao u kafiću u San Franciscu. Premda se javila svjedokinja koja je tvrdila da je Colemana vidjela kako u Volkswagen ulazi s djevojkom nalik Šveđanki, on je na koncu zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za ubojstvo i osuđen na pet godina zatvora za krađu.
U međuvremenu, u kalifornijskom kanjonu Morrison, južno od San Francisca, 2010. godine pronađeni su posmrtni ostaci, sedam ljudskih kostiju, bez ikakvih tragova odjeće ili drugih predmeta. Četiri su godine prošle dok nisu identificirani – u studenome prošle godine definitivno je potvrđeno da kosti pripadaju nestaloj Elisabeth. No, lokalne su vlasti iz nepoznatog razloga odlučile čekati i vijest o potvrdi identiteta objavile su tek sada.
Doduše, analizom nije utvrđen uzrok smrti nesretne Šveđanke, koji bi mogao ostati trajni misterij, no njezini su roditelji barem dobili šansu doznati da im kćer više nije među živima. Posmrtne su ostatke prije nekoliko dana kremirali, a pepeo je poslan u Švedsku…
Unatoč svemu, policija je naručila još testiranja i razmatra na koji način će dalje postupati u ovom slučaju.