Published On: Sat, Dec 21st, 2013

Studenti izašli na ulice: Prestanite nas lagati i počnite raditi!

Ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu počeo je protest studenata. Oni zahtijevaju da se Bosna i Hercegovina uključi u projekt Erasmus+, ali i da se poboljša cjelokupni sistem obrazovanja u BiH.

 Blizu 200 studenata izašlo je danas na proteste u Sarajevu, a njime se pridružilo i nekoliko sveučilišnih profesora, među kojima su Nenad i Lamija Tanović i Behdžet Mesihović

Profesor Tanović istakao je da je razočaran time što nije došlo više njegovih kolega.

“To što je na proteste izašlo ovako malo studenata samo znači da već 15 godina šta god su uradili nikad nisu imali rezultata i niko ih nije podržao te mario za njihove potrebe pa su razočarani. No, ono što mene najviše brine je to što ovdje nema više mojih kolega je. Program Erasmus nije nešto što koristi samo studentima već i profesorima, odnosno cijelom obrazovnom sistemu”,istakao je profesor Tanović.

Studenti su poručili da žele bolju situaciju u državi i da ih vlast prestane lagati, a počne raditi i ispunjavati obećanja.

Studentima se priključilo i nekoliko umirovljenika.

Podsjetimo, Erasmus+ je program koji bi omogućio studentima iz BiH da se školuju, volontiraju i dobijaju stipendije u zemljama EU.

Da bi BiH sudjelovala u programu, trebalo je odobrenje svih 13 nadležnih ministarstava obrazovanja, no Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je odbilo sudjelovanje.

Nakon burnih reakcija javnosti, vlada RS je ipak dala saglasnost za učešće u programu Erasmus+, uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske u oblasti obrazovanja. NO, studenti su istakli da ne vjeruju vlastima RS te izašli na proteste.

Protesti se, osim u Sarajevu, održavaju i u Tuzli, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci i Bihaću.

klix.ba