Published On: Ned, sij 27th, 2013

Stručnjaci zasjeli: Sve prolazi osim trećeg entiteta

preustrojSkupina pravnih stručnjaka koju je okupilo američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini do kraja travnja definirat će prijedloge za mogući preustroj Federacije BiH, a za sada je izvjesno samo kako neće biti ponuđena uspostava trećeg entiteta, prenosi Dnevni avaz.
Peteročlana skupina bosanskohercegovačkih pravnih stručnjaka koje je imenovao američki veleposlanik u BiH Patrick Moon već je održala prvi radni sastanak. U timu su Krešimir Zubak, prvi predsjednik FBiH koji je sada odvjetnik, te sveučilišni profesori Mirjana Nadaždin-Defterdarević, Mile Lasić i Kasim Trnka te građanski aktivist Vehid Šehić.
Po riječima Kasima Trnke, veleposlanik Moon je članovima skupine rekao da nema ograničenja u njihovu radu, no istaknuo je da bi za SAD bili neprihvatljivi prijedlozi koji bi vodili daljim podjelama unutar BiH.
“Pogotovu ne za treći entitet”, kazao je Trnka. Dodao je kako je cilj doći do prijedloga za neki “normalniji sustav” od onoga kakav je danas.
Federacija BiH kako je ustrojena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine praktično predstavlja skup deset županija koje imaju veliki stupanj autonomije no i iznimno skupu i glomaznu administraciju koja više nije financijski održiva, prenijela je Hina.
“Cijeli naš ustavni poredak ‘lomi’ se između elemenata građanskog društva i elemenata nacionalne ravnopravnosti kojem je sada dodata presuda “Sejdić-Finci” koja zahtijeva poštivanje ravnopravnosti nacionalnih manjina. Sada treba naći model koji bi bio kombinacija zaštite građanskih i kolektivnih prava”, pojasnio je Trnka.
Članovi stručnog tima planiraju provesti široke konzultacije s različitim vladinim i nevladinim tijelima i svakog će tjedna raditi po nekoliko dana kako bi u travnju imali koncipirane preporuke o kojima će se onda raspravljati na posebnoj konferenciji u svibnju, piše Avaz.
Bude li tada definirano rješenje prihvatljivo za sve, ono će biti ponuđeno poličarima na usvajanje, a konačni je cilj realizacija ustavnih promjena u FBiH do travnja 2014. godine kako bi se i opći izbori planirani za listopad te godine mogli održati uz novi ustroj i po novim pravilima.
(Dnevnik.ba)