Published On: Wed, May 29th, 2013

Stručnjaci za Ustav: Nema dvojbe – brak je zajednica žene i muškarca

Odluka o izmjeni Ustava donesena voljom građana na referendumu ustavna je kategorija i obvezujuća je za sva državna tijela. Tvrdi to ekspert za ustavno pravo sa zagrebačkog Pravnog fakulteta prof. dr. Robert Podolnjak. Time je pao u vodu argument vladajuće koalicije da SDP-ova većina, bez obzira na rezultat referenduma – s pitanjem “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?” – predložene izmjene Ustava neće podržati u Saboru.
– Sabor je dužan implementirati donesenu odluku i uvrstiti je u Ustav. No, čak i ako to formalno i ne bi učinio, referendumska odluka postala bi dio Ustava – ističe prof. dr. Podolnjak, naglašavajući da bi ona imala ustavni karakter iako ne bi bila zapisana u Ustavu. 

Najviša razina

– Riječ je o odluci donesenoj na najvišoj mogućoj razini. Donio ju je suvereni narod i ne postoji ništa iznad referendumske odluke na ustavnom referendumu – pojašnjava prof. dr. Podolnjak.
Gotovo istu ocjenu iznio je i Zvonimir Lauc s katedre za ustavno pravo Osječkog sveučilišta, koji navodi da se, ako postavljeno pitanje dobije podršku građana na referendumu, “radi o promjeni Ustava referendumom”.
HDZ-ovac Vladimir Šeks, pisac prvog hrvatskog Ustava i autor posljednjih ustavnih izmjena kojim je, radi europskog referenduma, ukin uta odredba o potrebnih 50 posto izišlih birača da bi referendum uspio, tvrdi da referendumska odluka spada u doktrinu Ex constitutionem.
– U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a on je ostvaruje izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem. Ako se prikupi i verificira 10 posto valjanih potpisa birača i ako postavljeno pitanje dobije pozitivno mišljenje na referendumu, ono postaje dio Ustava – tumači Šeks.
On pritom naglašava da je to jedan od mogućih načina izmjene Ustava. Drugi predviđa redovnu saborsku proceduru, koja počinje odlukom o pristupanju izmjeni Ustava, potom se nastavlja usvajanjem nacrta za promjenu Ustava, i završava odlukom o promjeni Ustava koju donosi Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika.
Što se pak tiče referenduma, Ustav izrijekom navodi da Sabor raspisuje referendum za promjenu Ustava ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Na referendumu se odlučuje većinom glasova birača koji su mu pristupili, a odluka donesena na njemu, jasno stoji u Ustavu, obvezatna je.
MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ