Published On: Pon, stu 23rd, 2015

Stručnjaci tvrde: Napad na Jeleča u tunelu Salakovac ne može biti slučajan


Napad na načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga Antu Jeleča je ozbiljan zločin i bolje ga je odmah okvalificirati kao terorizam pa neka daljnja istraga pokaže da to nije. Mislim da se oko toga ne treba špekulirati zbog same javnosti, u građane se uvukao strah nakon posljednjih događanja u BiH – kazao je za Avaz Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.
Korajlić smatra da se i ovim incidentom pokušava narušiti povjerenje u državne institucije i da se istrazi mora krajnje ozbiljno pristupiti.
– General Jeleč je rukovoditelj oružane formacije, to je kao napad na državnu instituciju. U ovoj kriznoj situaciji dovoljna je i prijetnja pa da ona bude ozbiljna, a ne da se baci eksplozivna naprava prema vozilu u kojem se nalazi visoki časnik. To zaslužuje krajnje ozbiljnu istragu i treba se uključiti sav sigurnosni potencijal BiH. Sam slučaj napada na Jeleča je nedopustiv – rekao je Korajlić.
Iako je još istraga u tijeku, Denis Hadžović, generalni tajnik Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva i stručnjak iz oblasti sigurnosti, rekao je kako nije slučajno što se dogodio napad na Jeleča dok se on vraćao sa sahrane ubijenim vojnicima. Istaknuo je da, iako se još javljaju kontroverzne informacije o napadu, jer nije završena istraga, zabrinjava da se napad može dogoditi na najvišeg pozicioniranog predstavnika OSBiH.
– Uznemirava me da se nešto tako može dogoditi posebno u ovom trenutku kada se kaže da je u državi podignut nivo pripravnosti. Time se podrazumijeva i da su malo bolje osigurani najviši predstavnici OSBiH. Neozbiljnu poruku šalju prethodne izjave iz Ministarstva obrane BiH da su maksimalno ozbiljno shvatili teroristički napad u kojem su ubijeni vojnici i da su sve učinili da se preduprijede eventualni napadi na bh. dužnosnike – kazao je Hadžović za Avaz.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare