Published On: Mon, Jan 30th, 2017

Stručnjaci: Trump je napravio stratešku pogrešku, islamisti slave pobjedu

Kako javljaju američki mediji, društvene mreže na kojima se okupljaju radikalni islamisti prepune su riječi odobravanja Trumpove odluke koja će “većinu američkih muslimana prebaciti na stranicu militanata”. Također, Trump je nazvan “najboljim razlogom za učvršćivanje vjere”, a neki predviđaju i pokretanje novog rata na Bliskom istoku.

Pojedine analize ukazuju na predviđanje Anwara al-Awlakija, ubijenog čelnika Al Kaide rođenog u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je smatrao da će se SAD naposljetku okrenuti protiv svojih vlastitih građana islamske vjeroispovijesti.
“Trump akcija jasno obasjava istinu i surovu realnost mržnje prema muslimanima koju gaji američka vlada”, piše u jednom postu.

U članku islamističkog magazina Dabiq, koji promovira idile, a koji je objavljen 2015. godine, nalazi se mišljenje prema kojem je glavni motiv organiziranja terorističkih napada u Europi izazivanje antimuslimanskog sentimenta koji bi uzrokovao polarizaciju.

Stručnjaci poput Rita Katz iz organizacije SITE Intelligence Group i veteran CIA-e Robert Richer, smatraju kako Trump olakšava posao teroristima i da je njegova odluka velika strateška pogreška.

Podsjećamo, Trump je u petak potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranjen ulazak u SAD za sve državljane Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Jemena, Alžira i Sudana. Naredba se odnosi na sve državljane, čak i na one koji su imali uredno izdanu vizu ili zelenu kartu.

Federalni sud SAD-a je naknadno suspendirao Trumpovu odluku koja se odnosi na deportiranje građana navedenih zemalja.