Stručnjaci na obalama Une od listopada

BANJALUKA – Sve strane u BiH ulažu maksimalne napore u borbi protiv namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad s onu stranu Une, a nadležna ministarstva dviju vlada u ponedjeljak će održati sastanak na kojem će odlučiti kada će stručnjak timovi će izaći na teren i započeti istraživanja oko Novog Grada.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik rekao je da se sve aktivnosti oko izlaska stručnih ekipa na teren privode kraju.

– Institut za javno zdravstvo i Hidrometeorološko-geološki zavod RS su pri kraju završnih priprema i svega što je potrebno za izlazak na teren. U ponedjeljak ćemo održati sastanak s kolegama iz Federalnog ministarstva ekologije i turizma i njima srodnih institucija, gdje ćemo analizirati sve što je do sada urađeno i odrediti datum kada ćemo izaći na teren – rekao je Vipotnik za “Glas”. “ i dodao kako bi s obzirom na kraj rujna stručni timovi s analizama trebali krenuti početkom listopada.

Pojašnjava da će stručni timovi obaviti geološka i seizmološka istraživanja te procjenu nultog stanja radioaktivnosti.

– Napravit će cijeli niz istraživanja. To će potrajati neko vrijeme jer će se u određeno doba godine morati provesti određena istraživanja. Saznanja koja dobijemo bit će vrlo važna u daljnjim procesima u našoj argumentaciji zašto Trgovska gora nije dobra lokacija za hrvatske namjere da ondje skladišti radioaktivni otpad – rekao je Vipotnik.

Za istraživanje tla, podsjeća Vipotnik, Vlada Srpske odobrila je milijun maraka, a trenutno se Geološkom zavodu doznačuje oko 960.000 maraka.

– Dio novca bit će uplaćen i Zavodu za javno zdravstvo koji će raditi fazu istraživanja nulte radioaktivnosti. Federalnom ministarstvu za iste namjene odobreno je 250.000 KM, od čega bi 100.000 trebalo biti iskorišteno za nabavku seizmološke stanice. Taj bi se novac trebao realizirati kroz Fond za zaštitu okoliša. No, zbog kadrovskih promjena na čelu tog fonda, ostvarenje tog plana je usporeno – ustvrdio je Vipotnik.

Predsjedavajući Stručnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Emir Dizdarević rekao je da je za istraživanje potrebno odobrenje vlada Srpske i FBiH, koje bi trebale izdvojiti i novac za izlazak u teren i uzimanje uzoraka, kao i kontrolno bušenje.

– Profesori iz Stručnog tima će nadzirati sve aktivnosti i pratiti da li se radi prema našem pripremljenom projektnom zadatku – rekao je Dizdarević za “Glas” i dodao da se čeka i odgovor Hrvatske na primjedbe koje su dali na sadržaj projekta. studija utjecaja na okoliš koju je BiH dobila krajem veljače.

Hrvatska planira skladištiti radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, na lokaciji bivše vojarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori, koja se nalazi na području općine Dvor, tj. s druge strane Une.

U Trebinju na Trgovskoj Gori

Bojan Vipotnik je rekao i da stručnjaci s fakulteta u Srpskoj rade određena stručna istraživanja kako bi opovrgli namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori.

– Nastavljamo s nizom drugih aktivnosti kada je u pitanju ova problematika. U listopadu ćemo organizirati veliku konferenciju o klimatskim promjenama na kojoj ćemo razgovarati i o Trgovskoj gori sa stručnjacima iz Srbije – rekao je Vipotnik.