STREPNJE SE OSTVARUJU, A SVIJET ŠUTI Borci IS-a zauzimaju antički grad i prijete katastrofom

Borci Islamske države (IS) zauzeli su u srijedu trećinu antičkog grada Palmire nakon teških borbi sa sirijskom vojskom i njoj pridruženim snagama, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sirijska državna televizija je, pozivajući se na vojne izvore, objavila da se vojska sukobila s militantima koji su u srijedu pokušali ući u sjeverno predgrađe Palmire.

Pristaše IS-a objavili su na internetu fotografije boraca na na ulicama tog povijesnog grada, smještenog oko 240 kilometara sjeveroistočno od Damaska.

Najmanje 295 osoba, većinom džihadista i vojnika sirijskog režima ubijeno je od prošle srijede kada je počela ofenziva IS-a na Palmiru, objavio je ranije opservatorij.

Militanti IS-a su se u nedjelju povukli iz dijelova Palmire koje su zauzeli u subotu, a prema sirijskim vladinim dužnosnicima vojska je preuzela kontrolu nad cijelim gradom i drevne građevine na jugozapadu nisu oštećene.

Napad džihadista na taj grad poznat i kao Tadmur izazvao je bojazan da bi njegove drevne građevine pod zaštitom UNESCO-a mogle doživjeti istu sudbinu kao i one koje je ta radikalna skupina uništila u Iraku.

Većina monumentalnih ruševina nalazi se na jugozapadu grada. Riječ je o jednom od najvažnijih kulturnih središta u antičkom svijetu, upisanom u svjetsku baštinu čovječanstva UNESCO-a.