Published On: Čet, lis 24th, 2019

STRAVIČNO Traje velika istraga: 39 osoba možda se smrznulo u prikolici hladnjače

Nastavlja se istraga i ispitivanje vozača kamiona hladnjače u kojemu je otkriveno 39 tijela, piše jutros BBC.

Kako javlja Guardian, radilo se o 38 odraslih osoba te jednom tinejdžeru. Pretpostavlja se da su se smrznuli na temperaturi od oko -25 stupnjeva, koliko je bilo u hladnjači.

Vozač kamiona bio je 25-godišnji Mo Robinson, stanovnik sjevernoirskog grada Portadowna. Uhićen je već jučer, samo nekoliko sati nakon otkrića leševa. No, britanski mediji javljaju kako nije poznato je li on uopće znao što prevozi u kamionu, prenosi Index.

Lokalna policija pretresla je dvije kuće u Sjevernoj Irskoj koje su povezane s uhićenim vozačem. Zasad nema informacija je li tamo što pronađeno.

Istražitelji paralelno pokušavaju saznati stoji li organizirana grupa krijumčara ljudi iza ovoga.

Bugarski ministar vanjskih poslova kaže da je kamion registriran u Varni te da je vlasnik kamiona tvrtka čiji je direktor irski državljanin. Žrtve vjerojatno nisu Bugari, rekao je pozivajući se na policiju.

Dmitar Dimitrov, izvršni direktor komore bugarskih prijevoznika, rekao je da se vozila često registriraju u Bugarskoj zbog povoljnih tarifa.

Koliko je dugo kamion bio u Belgiji?

Istovremeno, belgijski istražitelji pokušavaju ustanoviti je li prikolica putovala kroz Belgiju i kojim putem. Ranije se pojavila informacija da je kamion krenuo iz Bugarske, no to još nije potvrđeno.

Ne znamo još koliko je kamion bio u Belgiji. Može se raditi o satima, ali i o danima, rekao je glasnogovornik belgijske policije, prenosi BBC.

Belgijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu, rekao je glasnogovornik Eric Van Duyse, a prenosi agencija France presse.

Čini se da je kontejner prešao preko Belgije i ukrcan je na brod u Zeebrugesu, rekao je i dodao da nije poznato koliko vremena je bio u Belgiji.

I dok je ruta prikolice još velika nepoznanica, zna se da je kamion oko 1:10 sati ušao u industrijsku zonu Waterglade.

Trideset minuta kasnije, oko 01:40, pronađeno je 39 mrtvih tijela u prikolici kamiona, a policiju je o tome obavijestila hitna pomoć. Još se ne zna tko je alarmirao hitnu.

Sumnja se da su žrtve migranti

Podsjetimo, kamion s 39 tijela, među kojima i jednog tinejdžera pronađen u srijedu u istočnom dijelu Londona u kamionu hladnjači, stigao je u Veliku Britaniju iz Belgije.

Policija u okrugu Essex rekla je da je počela istragu na temelju dojave rano u srijedu da je “kamion kontejner s ljudima unutra” pronađen u industrijskoj zoni Waterglade blizu grada Graysa, istočno od Londona.

Hitne službe su stigle, no nažalost, 39 osoba bilo je proglašeno mrtvima na licu mjestaobjavila je policija te izvijestila da su žrtve 38 odraslih osoba i jedan tinejdžer.

Velika Britanija posljednjih je godina suočena s brojnim pokušajima migranata da stignu na njezin teritorij preko kanala La Manche. Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da se radi o “nezamislivoj tragediji koja para srca” i naglasio da je nužno strogo kažnjavati krijumčare ljudima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare