Published On: Ned, stu 11th, 2018

STRAVIČNI PRIZORI Najgori požar u povijesti guta Kaliforniju, ubio 25 ljudi

Usred ruševina i olupina vatrogasci nastavljaju borbu protiv požara u kojima je poginulo 25 osoba, a uništeno je na tisuće kuća u Kaliforniji, bez velike nade u skorašnje svladavanje više žarišta.

Spasioci su jučer pronašli tijela 14 osoba smrtno stradalih u najrazornijem požaru ikad zabilježenom u Kaliforniji, izjavio je šerif okruga Butte, u kojem se nalazi Paradise, grad s 27.000 stanovnika, sjeverno od Sacramenta, glavnog grada Kalifornije, prenosi Hina.

“Danas je pronađeno još 14 tijela čime se ukupna brojka mrtvih popela na 25”, rekao je šerif Kory Honea na konferenciji za tisak.

Od 25 mrtvih, 19 ih je pronađeno u Paradiseu, a šestero u području Concowa, isto u okrugu Butte, naglasio je on.

Od četvrtka više od 6700 zgrada u Paradiseu, većinom stambenih kuća, spaljeno je u požaru nazvanom Camp Fire.

Vatra prijeti poznatom ljetovalištu

Više od 25.000 osoba primilo je naređenje o evakuaciji iz svojih domova u prostranom području blizu glavnog grada te države na zapadu SAD-a, Sacramenta, i u poznatom ljetovalištu Malibu, na jugu Kalifornije.

Na više desetaka kilometara oko Paradisea nebo je bilo zatamnjeno od dima, a sunce se teško naziralo.

Stanovnici su pobjegli od opasnosti dok su na cesti koja vodi prema centru ležale olupine automobila. Električni stupovi nagrizeni su vatrom.

“Samo su se neki poljoprivrednici vratili da vide u kakvom im je stanju stoka”, objasnila je jedna policajka.

Požar je zasad poharao više od 40.000 hektara, a savladan je samo u razini 20 posto, prema CalFireu, vatrogasnoj agenciji Kalifornije. Ozlijeđena su tri među više od 3200 raspoređenih vatrogasaca.

Trump pronašao krivca

Predsjednik Donald Trump, na putu u Francuskoj zbog obilježavanja stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, strogo se osvrnuo na Kaliforniju koja je upravo izabrala demokratskog guvernera.

“Nema nijednog razloga za te velike požare u Kaliforniji, smrtonosne i skupe, osim jako lošeg upravljanja šumama”, napisao je u subotu u tvitu Trump.

U Južnoj Kaliforniji, gdje haraju drugi požari, 200.000 osoba među kojima svi stanovnici Malibua, blizu Los Angelesa, dobili su naredbu o evakuaciji zbog požara nazvanog Woolsey koji je poharao gotovo 28.000 hektara i uništio najmanje 150 kuća od četvrtka popodne.