Published On: Sub, ožu. 11th, 2017

STRAVA U SOBI 44 U REMETINCU Zatvorenici se seksualno iživljavali nad cimerom: Jedan me uvukao u WC i silovao, a onda su se na mene bacila sva trojica

Zbog seksualnog iživljavanja u pritvorskoj ćeliji Zatvora Remetinec nad Tiborom Novakom (60), Zagrepčaninom kojem se sudi jer je četiri godine živio u stanu s mrtvom majkom Adelom (87), Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv trojice Novakovih, sad već bivših cimera. Osim zbog sumnje u silovanje popraćenim nizom prijetnji, pritvorenički trojac se sumnjiči i da su nesretnom Novaku nanijeli teške tjelesne ozljede u vidu prijeloma rebara, izljeva krvi u mozak te niza hematoma.

Novak se, kako je već Jutarnji list izvijestio, požalio lanjskog prosinca pravosudnim policajcima da ga je u sobi 44, na III. zatvoreničkom odjelu Remetinca, pet dana tukla “skupina muškaraca sa svojim kompleksima” te da se zlostavljanje nije odmah usudio prijaviti. Kao kolovođu maltretiranja prokazao je lihvara i lopova, a kojega su ostali u ćeliji slušali.

Val torture

Prema sumnjama velikogoričkih tužitelja, val torture započeo je 28-godišnji N.V. tako što je Novaka uvukao u toalet u sklopu ćelije te ga silovao uz primjenu tjelesne snage. Nije to bio jedini gnjusni ispad. Brutalno maltretiranje se nastavilo kad su doznali stvarni razlog Novakova boravka u istražnom zatvoru, pa su ga vrijeđali bez prekida te mu svako malo upućivali ružne riječi. Najstariji među trojicom osumnjičenih je dvojicu mlađih nagovorio da Novaka pretuku pa su se iskaljivali na njemu tukući ga šakama po glavi i leđima te po rebrima.

Trojici nasilnika sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor, a Novak je pritvorsku agoniju usporedio s filmom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”.

Inače, njemu je prije par dana na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo suđenje jer nije prijavio smrt majke već ju je četiri godine držao u stanu počinivši time kazneno djelo povrede mira pokojnika. Tereti ga se i da je krivotvorio majčin smrtni list, ali i da ju je ostavio u teškom položaju. Prva dva navedena djela je priznao u sudnici, no odbacuje treće tvrdeći da je o majci itekako skrbio za života. Tužiteljstvo za Novaka traži tri i pol godine zatvora. Kad je slučaj otkriven, od Adele Novak ostale su samo kosti u pidžami, no nikad se neće otkriti od čega je zapravo umrla.

Majka svetinja, a smrt šok

Podsjetimo, tužiteljstvu je Novak nakon šokantnog pronalaska obučenog kostura, ispričao da mu je majka bila svetinja, a njezina smrt šok te da joj je bio toliko privržen da mu je draže bilo da uz njega bude, pa i mrtva, nego da je nema.

– Brinuo sam o njoj maksimalno, ali ne i savršeno. Planirao sam je poslati u toplice, a onda smjestiti negdje na skrb. Teško mi je definirati sve ovo. Ne mogu opisati taj osjećaj kad sam ostao sam. Osjećao sam se tako da mi je bilo draže da majka bude uz mene nego negdje drugdje. Bio sam joj privržen i to me posebno motiviralo da je pokopam s odmakom. Jer ovako je ona, iako mrtva, ipak bila tu pokraj mene – rekao je istražiteljima Novak za kojeg su stručnjaci tijekom vještačenja rekli da je iznadprosječno inteligentan, narcisoidan, s nižim pragom tolerancije, osebujan, da preuveličava vlastite vrijednosti te da je orijentiran samo na sebe i vlastite interese.

U jednom trenutku Novak je otišao na odsluženje jednogodišnje kazne, a nakon izlaska bilo mu je, napominje, još teže jer se vratio kući u kojoj nije bilo struje, a nije imao niti novca pa se hranio u jednoj udruzi.

Lokot na vratima sobe

– Koliko god to bilo bizarno, radije sam izabrao da je mama uz mene, nego da je ne mogu pokopati kako treba. Zato nisam prijavio smrt. U sobi gdje je umrla nisam ništa dirao. Na vrata sam stavio lokot, a onda sam imao radove u ostatku stana. Alkohol je imao veliko značenje nakon smrti. Pio sam više od litru i pol na dan. U alkoholnim parama nije mi izgledalo sve tako strašno. I smrtni list sam napravio pijan, i dijete bi vidjelo da je neuspjela imitacija – kazao je još Novak, napominjući da smrtni list nije krivotvorio, nego ga je izradio samo kako bi ga mogao pokazati curi. Majčinu mirovinu, inače, nije dirao, a na račun joj je sve te godine sjedala samo trećina zbog maksimalnog minusa.

Njegove partnerice posjećivale su ga u stanu dok je njegova majka bila već mrtva. Jedna od njih prisjetila se studenoga 2012. kad je njezin sin otišao k Tiboru u stan i osjetio nelagodu.

Razaznala stopalo

– U mraku je pokušavao ući u sobu Tiborove majke, ali nije uspio. Osjetio je neugodan miris i rekao da se možda baki nešto dogodilo. Potom sam ja otišla do stana i pokušavala ući u tu sobu. Nisam mogla jer su vrata bila vezana nečim. Uspjela sam razaznati stopalo. Bilo je tamne boje. Zvala sam Tibora da zove mrtvozornika, a on mi je rekao da stiže i da ništa ne diram. Navečer mi je pojasnio da je došla policija, da su odnijeli mamu i da će biti pokopana. Rekla sam mu da mi javi za pogreb, ali nije to učinio – opisala je Tiborova bivša partnerica koja je doznala da je Tibor u zatvoru.

Inače, dok je pokušavao preboljeti smrt majke i dostojno je pokopati, Novak je u lipnju 2013. uhićen po tjeralici jer je izbjegavao odsluženje kazne od godine dana radi muljaže iz 1998. ‘teške’ 1,4 milijuna kuna na štetu Generalturista.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer