Published On: Sri, stu 11th, 2020

Strava u Mostaru: Roditelji bebu pokopali u tuđem grobu i lagali da nije ni rođena

 

Mostar potresa jeziva priča. Naime, istraga, koja je započela po nakon zamolnice Interpola Zagreb, otkrila je kako je pronađeno tijelo bebe koju je otac nakon smrti pokopao na osamljenom dijelu groblja u Mostaru!

Istragu je sproveo tim istražitelja Federalne uprave policije, a Eneid Hasanović koji je bio vodeći istražitelj u ovom slučaju otkrio je Dnevnom avazu detalje slučaja.

Priča je krenula rođenjem bebe u Mostaru 13. veljače 2019. godine kada je Splićanka Ž.S., poznata policiji odranije na svijet je donijela zdravo muško dijete. Nakon mjesec dana, otišla je u Hrvatsku da bi ostvarila porodiljsku naknadu, a dijete je ostavila ocu E. K. da se brine o njemu.

”Interpol nas je obavijestio da Centar za socijalni rad Split sumnja na nestanak djeteta. Majka je tražila benefite na osnovu rođenja, a to je kod njih stvorilo sumnju, jer nije dijete donijela. Krenuli smo s provjerama…Da li to dijete uopće postoji? Jer, u jednom momentu majka je negirala trudnoću”, rekao je Hasanović.

Grupa istražitelja je postupila po zamolnici te su se obratili kolegama iz MUP-a ZDK koji su roditelje bebe pronašli u Zenici, tamo su zatekli roditelje s jednomjesečnom bebom ženskog spola, što ih je zbunilo.

”No, prilikom obavljanja razgovora sa supružnicima, primijetili su da u njihovoj priči nešto nije štimalo, zbog toga su ih isljednici razdvojili. Onda se došlo do saznanja da je beba muškog spola prema njihovoj priči stradala nesretnim slučajem. Otac je čak tvrdio da je sumnjao da je to dijete njegovo te da ga je predao ‘biološkom’ ocu što nije bilo istina. Kasnije je DNK analiza nedvosmisleno potvrdila da su oni roditelji”, pojasnio je Hasanović.

Inspektori su otkrili da je otac mrtvog sinčića odnio na groblje te ga je sahranio u jednom plitkom grobu koji je bio obrastao u šipražje.

”Dijete koje je zatečeno kod njih odmah je oduzeto i staranje je o njemu preuzeo Centar za socijalni rad. Otac nas je odveo na groblje i pokazao nam grob djeteta. Zatražili smo naredbu od tužilaštva i suda za pregled lica mjesta, a potom i ekshumaciju, a onda i naredbu za obdukciju. Grob je bio dubok 15-20 centimetara. Malo tijelo smo pronašli u skafanderu. Ostalo je svega nekoliko koščica. Ispričao je kako se dijete ugušilo. Tijelo je držao u stanu, a ujutro je otišao na groblje da bi pronašao mjesto za ukop. Navečer je okupao dijete i u stanu mu klanjao dženazu da bi ga u jutarnjim satima sahranio. To se sve kosi sa zdravim razumom”, rekao je Hasanović.

Otac je inspektorima kazao da je dijete hranio na bočicu te ga je stavio na spavanje, a također je tvrdio da je dijete umrlo jer se ugušilo hranom koju je povratilo.

”Točan uzrok smrti ni obdukcija nije mogla potvrditi zbog samog stanja tijela. On je poznat odranije po drogi i sitnih krivičnih djela, najviše krađa”, rekao je Hasanović.

Roditelji su pritisnuti dokazima istražitelja sve priznali te su uhićeni zbog krivičnih djela prouzrokovanje smrti iz nehata, nepružanje pomoći i povreda obiteljskih obveza.

”Saznali smo da je majci u Hrvatskoj već troje djece oduzeto zbog nemogućnosti staranja o njima. Čak se i ne zna tko su očevi od to troje djece. Tako da se radi o jednoj obitelji koja treba pomoć stručnih osoba. Tu majku treba uputiti na neki tretman da bi se stručne osobe za nju pobrinule”, kaže Hasanović.