Published On: Sri, ožu 16th, 2022

Strateško partnerstvo SAD-a i Hrvatske: Reforma Izbornog zakona u BiH i stabilnost na Zapadnom Balkanu

Gabriel Escobar, posebni izaslanik State Departmenta istaknuo je kako je Hrvatska preuzela ulogu snažnog vođe i dokazala da je vrlo važan partner u onome što SAD radi na Zapadnom Balkanu i svijetu. Važna tema će zasigurno biti i trenutna situacija u Bosni i Hercegovini, posebice imajući u vidu zajedničke napore SAD-a i Hrvatske na popravljanju odnosa između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH kroz reformu Izbornog zakona.

U Washingtonu se sutra sastaju izaslanstva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država na tzv. američko-hrvatskom dijalogu na kojem će dogovoriti strateška partnerstva. Dijalog će biti sveobuhvatan i pokrivati područja obrane, politike, energije, obrazovanja i ulaganja, a poseban naglasak bit će na BiH i reformi izbornog zakona, piše portal Dnevnik.ba.

Escobar: Reforma izbornog zakona nužna i hitna

Gabriel Escobar, posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan je, podsjetimo, ranije izjavio kako je reforma izbornog zakonodavstva „nužna i hitna“ te je pozvao pregovaračke strane da se „kreću velikom brzinom kako bi osigurali da se izbori održe po najboljim mogućim uvjetima“. Nešto precizniju poruku je ovih dana također poslalo 6 američkih senatora koji su u prijedlogu rezolucije poručili kako „pozivaju sve stranke u BiH da provedu izbornu i ciljanu ustavnu reformu prije Općih izbora 2022. godine“.

Brkić: SAD-u ne treba još jedan problem u vidu BiH dok traje ruska agresija na Ukrajinu

Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH, rekao je ranije za Dnevnik.ba da to potvrda da su SAD opredijeljene za rješavanje reforme Izbornog zakona BiH uključujući presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, kao i preporuke OSCE-a i Venecijanske komisije.

“Zadnje što u ovom trenutku SAD-u treba jest da ne uspije Izborna reforma u BiH. I to je njihova agenda od posjete Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i nastavka pregovora ovih dana”, rekao je Brkić.

Politolog Martin Mikulić smatra kako se ovaj strateški dijalog može promatrati u kontekstu novih geopolitičkih okolnosti nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Time je SAD-u suradnja s Hrvatskom postala još važnija budući da Sjedinjenim Državama nije u interesu eskalacija novih kriza u nestabilnim regijama, a Hrvatska se promatra kao ključna NATO saveznica u jugoistočnoj Europi. To je ovih dana izričito potvrdio američki državni tajnik Antony Blinken kada je nakon razgovora s hrvatskim premijerom Plenkovićem poručio kako Hrvatska ima krucijalnu ulogu u osiguravanju europske budućnosti cijelog Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu“, izjavio je Mikulić za Dnevnik.ba.

“Prilika da Hrvatska na operativnoj razini iznese stavove o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u BiH”

Sjedinjene Države učiniti sve, smatra Mikulić, kako se ukrajinska kriza ne bi prelila na Bosnu i Hercegovinu, a prvi preduvjet za stabilizaciju BiH je upravo donošenje novog Izbornog zakona koji će biti u skladu s Ustavom BiH.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, smatra kako je ovo prigoda da Hrvatska i na operativnoj razini iznese stajališta koja podrazumijevaju osiguranje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

“Tijekom ovoga foruma, koji se poklapa i s nastavkom razgovora u BiH, posve sigurno otvorit će se razgovori i o izbornoj reformi. Washington je ponovno pozicionirao Zagreb ključnim posrednikom za jugoistok Europe. Posebice je to važno u kontekstu bosanskohercegovačkih Hrvata, ali i države BiH. Hrvatska se zauzima za ubrzani prijam BiH u EU i NATO, te s druge strane inzistira na očuvanju jednakopravne uloge hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH. Koji je i zbog činjenice da je Hrvatska članica dviju asocijacija najzainteresiraniji da BiH krene u istu euroatlantsku obitelj“, rekao je Krešić za Dnevnik.ba.

Milan Šutalo, glavni urednik Hrvatskog medijskog servisa, uvjeren je da će Hrvatska znati iskoristiti status koji ima u američkim strateškim planovima da preko Washingtona osigura ravnopravnosti Hrvatima u BiH, prije svega kroz izmjene Izbornog zakona kojima bi se osiguralo da mogu birati svog člana Predsjedništva i izaslanike u hrvatski klub Doma naroda Federalnog parlamenta.

“Iz pisma koje je prošle godine američki državni tajnik Blinken uputio članovima Predsjedništva jasno je da se i u ovom pitanju američki i hrvatski interesi poklapaju. Američki cilj je otrgnuti prostor zapadnog Balkana, uključujući i BiH, od ruskog utjecaja, što je cilj i EU, a to posebno dobiva na važnosti u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu”, izjavio je Šutalo za Dnevnik.ba.

Mate Mijić, politički analitičar iz Hrvatske, ranije je za Dnevnik.ba kazao kako ne treba očekivati čuda od skorašnjeg sastanka izaslanstava SAD-a i Hrvatske po pitanju BiH, ali je dugoročno važna potvrda da je Hrvatska partner SAD-a u kriznim situacijama u ovom dijelu Europe.

Jasni stavovi najviših američkih dužnosnika o stanju u BiH

“Želimo li priliku upravljati sami sobom kao politički faktor u BiH, unatoč lošem iskustvu trebali bismo se kladiti na SAD. I zato je dodatno približavanje Hrvatske i Amerike uslijed ruske invazije na Ukrajinu dobro, neovisno hoće li rezultirati velikim promjenama izbornog zakonodavstva već za ove opće izbore“, rekao je Mijić.

Podsjetimo, Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Južnu i Srednju Europu, naglašavao je važnost ustroja BiH kao države s tri konstitutivna naroda što je, kako je rekao, temelja američke politike u BiH.

“Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dayton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH”, rekao je Escobar i dodao kako se politički dogovor može postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Daytona”, rekao je Escobar.

Na sličnom je tragu i Matthew Palmer, izaslanik SAD-a za nadgledanje izborne reforme u BiH, koji je upozoravao kako sve institucije u BiH moraju biti otvorene i dostupne svim građanima BiH, uključujući i sve druge uz tri konstitutivna naroda.

Nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona ovog tjedna

“Držim da postoji način da se to ostvari na način koji uravnotežuje potrebu Bosne i Hercegovine da ispuni obveze prema Europskoj uniji i potrebu da se interesi konstitutivnih naroda na odgovarajući način odražavaju u sastavu vodećih institucija vlasti. S obzirom na trenutačno stanje, Hrvati u BiH imaju razloga za nezadovoljstvo načinom na koji ovo funkcionira na federacijskoj strani Doma naroda i načinom na koji se njihovi interesi odražavaju u sastavu Predsjedništva. Držim da je moguće postići dogovor o modelu izbora članova Predsjedništva BiH koji osigurava da Hrvati u BiH imaju razloga smatrati da se njihovi interesi, zabrinutosti i njihov glas odražavaju u sastavu Predsjedništva“, rekao je Palmer.

Prema medijskim najavama pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH bit će nastavljeni ovog tjedna./HMS/

guest
92 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Putin brutalno udario na globaliste: Ovo je kraj vašeg mita o „zlatnoj milijardi“!

https://srbin.info/svet/putin-brutalno-udario-na-globaliste-ovo-je-kraj-vaseg-mita-o-zlatnoj-milijardi/

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da najnovije runde sankcija bez presedana koje su SAD i njihovi saveznici uveli Rusiji zbog vojne kampanje Kremlja u Ukrajini, označavaju kraj jedne ere. Prema Putinovim rečima, od sada će Zapad gubiti svoju „globalnu dominaciju“ i politički i ekonomski.

Govoreći u sredu, šef ruske države je izjavio da se „mit o zapadnoj socijalnoj državi, o takozvanoj zlatnoj milijardi, ruši“. Štaviše, „cela planeta mora da plati cenu za ambicije Zapada i njegove pokušaje da zadrži svoju nestajuću dominaciju po svaku cenu“, rekao je Putin.

Predsednik je predvideo nestašicu hrane širom sveta jer sankcije Zapada protiv Rusije negativno utiču na celokupnu globalnu ekonomiju.

Dotičući se odluke nekoliko zapadnih sila da zamrznu sredstva ruske centralne banke, Putin je tvrdio da bi to samo poslužilo za nepopravljivo podrivanje poverenja u te nacije i nateralo druge zemlje da dvaput razmisle pre nego što stave svoje rezerve na brigu tim zemljama. Prema njegovim rečima, Zapad je „jednostavno ukrao“ skoro polovinu imovine Moskve.

Obraćajući se ljudima na Zapadu, ruski lider je rekao da su velike sankcije koje su uvedene Rusiji već imale negativan efekat na same SAD i Evropu, pri čemu se tamošnje vlade uporno trude da ubede svoje građane da je Rusija kriva.

Putin je upozorio obične ljude na Zapadu da su pokušaji da se Moskva prikaže kao primarni izvor svih njihovih nevolja laž, pri čemu je mnoga od tih pitanja direktan rezultat „ambicija“ i „političke kratkovidosti“ zapadnih vlada.

Zapadne elite su, prema Putinovim rečima, svoje zemlje pretvorile u „imperiju laži“, ali će Rusija, bez obzira na sve, nastaviti da iznosi sopstveni stav celom svetu.

Last edited 3 mjeseci prije by ŠkrabaloCG
🇧🇦🕌🇹🇷
🇧🇦🕌🇹🇷
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Popušila je rusija na svim nivoima. Piši propagandu negdje drugo sa tog portala moron.info

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Popušio je samo islam na svim nivoima 🙁 – u to ime ste dobili 15.03. – Dan Islamofobije 😎

Last edited 3 mjeseci prije by Živjeli Putin, Orban i Dodik
Antidiktator
Antidiktator
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Gdje nestade čitava grupa zastava iz tvoga avatara? Nesta i tvoja “najdraža ljubav zastava” !? ša to ja vidim da ostade, patrijotska, otomanska i poveznica ? Pade knjiga na dva slova.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Antidiktator
3 mjeseci prije

Još jedna od mnogih prilivoda ili po naški , suncokreta.

Last edited 3 mjeseci prije by Bruce Lee 🐉🐲
drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Otputova je tvoj Putin na put bez povratka…😀

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
3 mjeseci prije

gordi tekbiraš iz američkog šuupka 😎

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
3 mjeseci prije

Živili ba još Dragance i Milance

Bekrija
Bekrija
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Male, šugave, smrdljive ruse i njihove kujare kara ko stigne. A tek je počelo…

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Ovo si bre čoveče, sve točno rekao. To je tako, šta da se radi. Rusomrzci, smirite se i volite svojje ammere i njjemce.

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Zara
3 mjeseci prije

Pusti ove lijabetine sendvičare.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
3 mjeseci prije

Kosovo je srce RUSIJE….

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Тачно. И Кијев је срце Србије.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
3 mjeseci prije

Ma odavno te ganjam macekova podguzna muvo…znam ja to ali tražim rusku tastaturu…nego izlizale mi se patike branioca sarajeva…Postoji analogija u prirodi fadizma…postoji priroda katoličkog i razlikuje se od hrišćanskog…oba su učestvovali u holokaustu …znaju to CIONISTI…
..

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Rekao sam ti đe sam. Bujrum ako smiješ. Mozda dobiješ priliku, pa te pokopaju pored Juke Prazine. 🖕 Za te tvoje ,,patikaše”.

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

,,Jedini prorok kojeg postujem je prorok Muuhhamed. Jedina .v.j.e.r.a. koju poštujem je i.s.l.a.m.” A.d.o.l.f. H.i.t.l.e.r.

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Šaćirreeee, poćeraj ovvceeee…

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

BRAVO, BRAVO, BRAVO za Putina 😎 !

I, ako ste već primijetili – sve to što je Putin rekao – ja ovdje to isto pišem i tvrdim već danima 😎 !!!

Uskoro će Hong Kong postati financijski centar svijeta 😎 – Cirih, Berlin, London i Vašington su postali obični drumski razbojnici 😎 ! Osim toga, uskoro će cijene vila za milijardere u Londonu početi žestoko da padaju 🙁 a kornjača-kraljica će početi da šmrcka 🙁 : “Braćo milijarderi 🙁 – ma tko nas to opet zavadi 🙁 ?!”

Last edited 3 mjeseci prije by Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Mali capri a ukrajinci sami sebe bombarduju…e čudan bre NAROD ukrajinci sami sebi ruse gradove i ubijaju djecu…..ist kao BOSNJACI..

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Bošnhaci nisu imali gradove. Sve gradove u bih su hrvati i srbi izgradili. Moššnjaci su u principu čoobani.

Amin
Amin
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Ovo tvoje se moze samo razumijeti u formi Straha za Republiku Srpsku koja ce se uskoro integrirati u Federaciju BiH kao sto je se integrirala i Herceg Bosna – samovoljno a nikako pod pritiskom – samo kad ova Iluzija i zabluda o Ruskom i Srpskom svetu spadne na nulu i poprimi osjecaj vlastitog stida – a to ce se desiti uskoro porazom Rusije u Ukrajini. Tako ce se ujedno zavrsiti era POPULIZMA na globalnoj razini … RUSIJA, SRBIJA i BJELORUSIJA nemaju nicega za ponuditi Globalnom svijetu osim Kriminala, Lopovluka, Lazi i Hohstaplerstva.TOCKA.

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Amin
3 mjeseci prije

Preskači namaze, a ne terapiju.

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Amin
3 mjeseci prije

Koji gllobalni svijet? Unnipolarni ammerički? Ma nema više toga. Gdje ti živiš bilmezu. Ne pratiš vijesti.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Samo izgleda rusi lažu ko SRBI….

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Niko krupno kao Turčin ne laže.

🇧🇦🕌🇹🇷
🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Laprdajte koliko hoćete, NIKAD neće hdz dobiti toliko u Bosni – NIKAD mozda ni tad!

Šta je sa pokušajem da se bošnjacima zabrani kupovina zemljišta i nekretnina oko Neuma? Ima li riječi o tome ?

Mudonja
Mudonja
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Dimi u Anatoliju pa kupuj.

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Zakonski ne mogu da vam zabrani da kupujete zemljište i nekretnine u Neumu.

Hrvati odnosno mještani Neuma možda odbijaju da prodaju zemljište i nekretnine Bošnjacima ali ko vas sprečava da kupite zemljište i nekretnine preko posrednika?!

Bošnjačka politika je zainteresovana za Neum i izlaz na more kao izlaz iz izolacije i povezivanje sa svijetom.

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Tamni vilajet ništa ne može povezati sa svijetom.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

posrednika?!?! neće dugo trajat ni to “posredništvo” ni “posrednici”, duboko je more…. baš si škrabalo-

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Zahvali se ALJI što smijeni Sefera okupio bi se ti prvi puta u životu i to u Makarskoj …

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Zar se ahljo ikad u životu okupo?

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Gluposti 😉 – nekretninu u Neumu može prevesti na sebe samo onaj tko dobije dozvolu Gradskog vijeća 😎 😎 😎 !

Šah-mat – gospodo islamisti 😉 !

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
Šta ti kažeš na ovo?  Živjeli Putin, Orban i Dodik
3 mjeseci prije

To je protiv zakon i teško da se primjenjuje u praksi.

Da li neko na primjer iz CG može da kupi nekretninu u Neumu?

Last edited 3 mjeseci prije by ŠkrabaloCG
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

Zakone pišu ljudi a ne Bogovi ili Zapadna goovna 😉 !

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
3 mjeseci prije

U moj neum klek nikad vala ni prismrditi nećete.

MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Nemozete vi imati nekretnine u Neumu,jer vi ste muslici tamo samo gosti.

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
Šta ti kažeš na ovo?  MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
3 mjeseci prije

Tehnički mogu da kupuju zemljište i nekretnine u Neumu ali to je već politička odluka.

Selim
Selim
Šta ti kažeš na ovo?  MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
3 mjeseci prije

Vi sa pasošima drugh zemalja možete odjebus. Drzavljani ove drzave na svakom pedlju bit će ravnopravni. Pobjedićemo vas. Tačka

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Selim
3 mjeseci prije

selime, drži se ti presušenog jablaničkog jezera i skači na glavu u njega, jasno?

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Selim
3 mjeseci prije

Hebo te svaki pedalje bhosne. Ja imam 4 putovnice… Cili svit je moj.

Selim
Selim
Šta ti kažeš na ovo?  MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
3 mjeseci prije

Mogu u BiH gdje god hoću, pokušaj nešto zabraniti

Oho ho
Oho ho
Šta ti kažeš na ovo?  Selim
3 mjeseci prije

Kako stojite sa geografijom u kanisteru 23% he he he

SelimX
SelimX
Šta ti kažeš na ovo?  Oho ho
3 mjeseci prije

Bolje nego vi na prostoru balkana i germansko irskih bauštela. 😉 Lizi nam tabane manjino

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  SelimX
3 mjeseci prije

Selime, nemaš ništa drugo za lizanhe?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Selim
3 mjeseci prije

selime, drži se ti presušenog jablaničkog jezera i skači na glavu u njega, jasno?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Selim
3 mjeseci prije

ZABRANIT CE TI SE TO VAM JE VAS ZLATNI LJILJAN DAO STO NEZABRANI GRADIT PELJESKI MOST GLUPAN KAD JE NA PREVARU DOBIO GLASOVE MUSLIMANA IZASO ZA GOVORNICU I KAZE JA CU ZABRANIT GRADNJU PELJESKOG MOSTA KO ON SE NESTO PITA NEDAJU VAM NEUMLJANI KUPOVAT ZEMLJISTE DA NEGLEDATE LIJEPI MOST I DA VAM OCI NEBODE TO VAM JE KRIV SEJDO BAJRAMOVIC( KOMSIC)

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Selim
3 mjeseci prije

Šta je to bih? Jel ono i ja bih?

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
3 mjeseci prije

A nema ni đđamije u neumu, hebi ga…

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Šta vam je mrzitelji svega što nije musulumansko? Niste vi pravili ovaj svijet i ne može sve biti po vašemu.

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Zara
3 mjeseci prije

Da imate mozga shvatili bi da i drugi trebaju dobiti tanjur čorbe sa zajedničkog kazana.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

bošnjacima zabrani kupovina zemljišta i nekretnina oko Neuma!!!
a što će lijeba u HRVATSKOJ, KO hin ZVAO?! iiiiiiiiiiiš kokoš!

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Šta traže katolički teroristi u južnoj Bosni…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

vratove islamista.

SelimX
SelimX
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Neum je Bosna frljavi. Mrš u Delnice pašče ružno

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  SelimX
3 mjeseci prije

Bosna je rijeka konjino.

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Ti imaš možda stan iz vremena juge što ti ga je babo dobio tako što je javno okretao krme da se dodvori komunistima. Jedan kvalitetan ,, 🖕 za vas SDoOovce đe god da te…

Hrvoje Bošnjak
Hrvoje Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Teoretski možeš kupiti nekretninu u neumu isto kao i ja u Maoči Ali praktično ne želi nitko da ti proda.
je li sad malo jasnije?

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Hrvoje Bošnjak
3 mjeseci prije

A i šta će on u neumu? Nejma đđamije.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

U neumu su srušili džamiju prije 80 godina….

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Nađi dokaz o postojanju džamije u Neumu i možeš odmah dobiti doktorat iz istorije. Imate valjda osmanske sidžile.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
3 mjeseci prije

…Još temelji stoje u starom neumu…

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Daj lokaciju.

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
3 mjeseci prije

Moj dedo mošnjo prije 400 godina klanjo u njoj. Kuurana mi.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

ahahahahaha, bila “džoooomija veća od “aje sAfije” husine!!! ah, taj isl-ameći KETMAN pa-sjaluk; laži, laži, nešto će i ostati od laži,….

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Ta će Aja Sofija…

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Ja sam ćito u Gllasu Isslama da je u neumu bila đamija prije 400 godina. Kaže moj dedo da je on klanjo jaaciju u njoj.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

NIKAD NECETE KUPIT NEKRETNINU U NEUMU I ONO MALO STO IMATE TREBAVAM ODKUPIT ILI ODUZET DOKLE GOD BAKIR KOMSIC NIKSIC I DRUGI BUDETE LAJALI NA HRVATE TREBA VAM ZABRANIT ULAZAK U NEUM

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

U neumu nema RVATA…samoproglaseni dijasporci porvaceni bosnjaci katolici….zagradjeni od HRVATSKE kineskim kreditom i mostom da ne remete nivo hrvatskog turizma..
BOSNJE budale idu ljeti od c gore albanije TURSKE HRVATSKE..

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Hajde dođi u Neum i to im reci. Vas nema i nikada vas neće biti. Izmišljen ,,narod”, ukraden jezik, izmisljena ,,historija” sa jedinom stvari što je ,,vaše” što ste uzeli vjeru okupatora. Obrij ga 🖕

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
3 mjeseci prije

Nejma potrebe za tim. U mošanha njetu penjeza za zemljište u neumu.

Alo ba
Alo ba
3 mjeseci prije

Kaže Escobar a na slici Blinken!?

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
Šta ti kažeš na ovo?  Alo ba
3 mjeseci prije

Dobro ste primijetili da na fotografiji nije Gabrijel Eskobar koji se ponaša kao predstavnik kolonijalnih gospodara za prostor bivše Jugoslavije.

tabula
tabula
3 mjeseci prije

Mi strateški partneri? Ni mnogo jače i veće zemlje nisu im strataški partneri, nego tek strateški poslušnici, koji također ponekad dobiju ćušku (sankcije) ako su neposlušni. Mi smo tek na žalost sluge koje moraju poslušati što im se naredi. Ako oni kažu da su nam Rusi neprijatelji onda mora tako biti, iako sa Rusima nikad nismo imali problema, naprotiv. Itd itd. I pored svih mana, anatemizirani Tito nas je učio da budemo sa svima dobri jer umiljato janje dvije ovce siše, ali naš sluganski duh nije mogao prihvatiti ni taj dobar princip. Na žalost. Jer Plenki takvom univerzalnom prijateljskom politikom, ne bi mogao ni prismrditi svojim Bruxelleskim ambicijama. Tako je valjda to u ovakvoj demokraciji, svašta se može raditi preko leđa svog “vlastitog” naroda. Namjerno rekoh “vlastiti” jer ti vajni demokrati i smatraju da je narod njihovo vlasništvo i da mogu manipulirati s njim kako im volja. Evo jednog primjera, uvode Rusima sankcije, a uvode i nama. Divljaju cijene energentimma, hrani i svemu ostalom, narod ne zna kako preživjeti. Taj paradoks ne bi mogao proći u pravoj demokraciji, jer bi se vlast pobrinula, ako uvede neke sankcije tamo njima, da njihov vlastiti demos ne trpi zbog toga nikakve posljedice. Ali mi smo jbt nekakvi bajni “strateški partneri”, a ako nam naš dobrostivi strateški gazda nešto naredi, valja nam poslušati, jebeš narod.

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
3 mjeseci prije

Bravo

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
3 mjeseci prije

Brate, imaš duboki naklon do poda od mene. Samo jedno mogu reći na ovaj tvoj komentar AMEN.

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
3 mjeseci prije

Tabula uekber 😎 ! Svaka čast !

Last edited 3 mjeseci prije by Živjeli Putin, Orban i Dodik
Hrvoje Bošnjak
Hrvoje Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
3 mjeseci prije

Koja patetika jbg… Što misliš zašto većina država žele biti članice NATO-a pa i one što su dosad bile Neutralne??? Pogledaj samo kako je Bugarska ili Grčka nepravedno maltretirala Makedoniju I sve to zato Što su dio NATO-a mogu činiti. Zašto Putin napada Ukrajinu a ne smije baltičke zemlje? naravno zato što su NATO. Itekako države NATO-a mogu u svom dvorištu realizirati svoje nacionalne interese osim ako se ne odnose na neke globalne konflikte.
zašto sankcije? to su se pitali i mnogi pred drugi svjetski rat kad je Hitler napao Poljsku. Još prije toga Japan je napao kinu i to vrlo brutalno pa je dobio sankcije A takvi kao ti su se pitali čemu pa nije nam Japan neprijatelj. isti ti Amerikanci su Europu vadili iz govana u oba dva svjetska rata.
Ruska agresija na Ukrajinu nam ne da baš neki izbor ako želimo da ne za vlada anarhija u svijetu.

Srbče
Srbče
3 mjeseci prije

Hrvatska ne smije da se miješa u unutrašnje stvari BiH.A ovi ameri to stalno potenciraju,hoće da Sarajevo ponovo proziva Zagreb i obratno.Pravo uživaju u spletkarenju.Kao baba milunka.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
3 mjeseci prije

A sta ti dodje ta tvoja baba milunka

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Gotovo svi austrijski mediji danas izvještavaju kako je Sveučilište u Beču pokrenulo postupak provjere doktorskog rada austrijske ministrice pravosuđa iz redova stranke Zelenih, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, Alme Zadić.Zaključak:Mošnje žive u laži, od laži, laž ih je izmislila i uništila, stigla ih je i glad.. 😁

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
3 mjeseci prije

Zelena lažljiva i pokvarena germanska goovna 🙁 – a otkad ja to tvrdim i ponavljam kao efendija onim svojim tupanima u mejtefu 🙁

Bekrija
Bekrija
3 mjeseci prije

Ove godine Rusi, Srbija i Covic odose u duboku depresiju i izolaciju. U samo desetak dana, Milanovic predje na stranu Ukrajine i zamoli EU da primi BiH, Dodik je za cjelovitu BiH i kaze on se samo salio do sada, Vule izgubljen izlazi iz frizidera na reklamama a Komsic prelazi u ofanzivu.

Zara
Zara
Šta ti kažeš na ovo?  Bekrija
3 mjeseci prije

E šta nam ti bekrijo napisa ni sam nisi shvatio.

Hrvoje Bošnjak
Hrvoje Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Bekrija
3 mjeseci prije

Ako vjeruješ u sve to što si napisao sutra pod hitno posjeti psihijatra.
sviđalo se tebi ili ne izborni zakon će da se donese po volji Hrvata! možeš drečati Ko jarac Ali izborni zakon u našu korist je tu ili nema države.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Hrvoje Bošnjak
3 mjeseci prije

Piši propalo…poraženi…

Zara
Zara
3 mjeseci prije

Dobar tekst. Nadamo se da tako jest i da će tako biti.

Gradjanski ekstremizam
Gradjanski ekstremizam
3 mjeseci prije

Ništa se ne sekirajte, ovo vam je kon.zul dogovorio dok je onomad besciljno lutao pustim ulicama čikaga

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

lijeba na Haparatov’ma!

Hrvoje Bošnjak
Hrvoje Bošnjak
3 mjeseci prije

Pa logično mi smo na to i mi smo EU. gdje sada Zastavnica da zajedno blagoslovimo Ameriku he he…

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇨🇦
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇨🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Hrvoje Bošnjak
3 mjeseci prije

Bez komentara štovani😂😂

Last edited 3 mjeseci prije by Stižemo🇬🇧🇺🇸🇨🇦
Amin
Amin
3 mjeseci prije

Na Vasu fashisticku zalost nece vam poci za rukom docek Ruskih tenkova u Mostaru s karanfilcicima …