Stranim vozačima u BIH ne mogu naplatiti kazne

MOSTAR – Bosna i Hercegovina gubi milijune maraka jer policijske agencije rijetko uspiju naplatiti kazne stranim vozačima, piše današnji “Večernji list”.
Po podacima koje su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) prikupili u Ministarstvu unutarnjih poslova BiH, vozačima automobila sranih oznaka od 2009. do lipnja 2012. godine izrečeno je najmanje 340 tisuća kazni u ukupnom iznosu od 17,3 milijuna maraka.
Od toga broja, naplaćeno je svega 3,2 milijuna maraka, i to najčešće od vozača koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH jer njima policija može poslati račun za uplatu kazne na kućnu adresu.
Osim što policijske agencije ne mogu slati naloge na adrese u inozemstvu jer BiH nije potpisnica međunarodnih sporazuma o naplati prekršaja, drugi problem je što granična policija ne dobiva informacije o počiniteljima prometnih prekršaja. Iz tih razloga, ali i zbog isteka zakonskog roka od godinu dana, vlasti BiH neće moći naplatiti najmanje 8,3 milijuna maraka kazni za 2009. i 2010.godinu, piše “Večernji list”.
U policijsakim upravama kažu da se problem može djelomično riješiti uspostavljanjem međupolicijskog jedinstvenog sustava obavješćivanja u zemlji u kojoj bi bila uključena i Granična policija BiH. Ona bi, naime, po uzoru na europske graničare mogla isključiti vozilo iz prometa do podmirenja kazne.
Neke lokalne policije u BiH, poput MUP Srednjobosanske, Zeničkodobojski i Unsko-sanske županije, sami su uspostavili elektroničke baze podataka u koje unose podatke o vozilima sa stranim oznakama koje su prekoračile dopuštenu brzinu ili počinila neke druge prekršaje.
MUP Zeničkodobojski županije čak je 2010. omogućio graničnoj policiji da pristupa policijskoj bazi podataka pa bi dio stranaca nakon opomene dolazio u policijsku upravu ove županije platiti kaznu.
Komaniri ovih županijskih jedinica policije navode kako su se u tim županijama nakon tih aktivnosti znatno povećale i naplate prometnih prekršaja.