Published On: Pon, ruj 19th, 2022

Strani novinari oduševljeni prirodnim ljepotama Hercegovine

Grupa turističkih novinara iz Bosne i Hercegovine, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije boravila je proteklih dana u studijskom posjetu Hercegovini.

Novinari iz šest zemalja prvo su kao gosti Hercegovačko-neretvanske županije posjetili Mostar i Počitelj gdje su se upoznali s bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem i gastronomskom ponudom ovog dijela Hercegovine, a potom su obišli i Park prirode Hutovo Blato, jedno od najvećih staništa ptica u ovom dijelu Europe.

Nisam ni trenutka oklijevao prihvatiti poziv da budem domaćinom ovoj skupini uglednih novinara iz nekoliko zemalja istočne i jugoistočne Europe koji su nas počastili svojim posjetom i svojevrsnim ”ocjenjivanjem” Hercegovine kako bi svoje dojmove prenijeli daleko izvan granica BiH i ove regije odnosno kako bi naša blaga otkrili i ponudili svojoj publici pa i cijelom svijetu. U Hercegovini su, na lokacijama u okolici Mostara, Čapljine i Ljubuškog, posjetili niz naših prirodnih, povijesnih, arheoloških pa i gastronomskih bisera, a za prestižne će časopise, televizijske i radijske emisije izvijestiti o ljepotama, gastronomskoj i enološkoj ponudi i posebnostima našega kraja. Imat će što i napisati.

Ne krijem ponos koji sam osjetio slušajući ih kako, posljednjega dana njihove hercegovačke turneje, oduševljeno govore o našoj bogatoj tradiciji, ističe premijer HNŽ-a Nevenko Herceg i dodaje da je kao bivši federalni ministar turizma duboko svjestan nemjerljive vrijednosti ovakvih posjeta i ovakve vrste promidžbe za prepoznavanje i razvoj naše turističke ponude, piše Fena.

Drugi dio boravka stranih novinara u Hercegovini bio je rezerviran za posjet Ljubuškom, gdje su im domaćini iz turističke zajednice organizirali obilazak brojnih atraktivnih lokacija na širem prostoru ovog grada.

Za neke od novinara, među kojima su bili predsjednici nacionalnih udruga turističkih novinara, ali i članovi profesionalne udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET, ovo je bio i prvi dolazak u Zapadnu Hercegovinu.

Ljubuški kraj obiluje prirodnim ljepotama, ponajviše vodopadima od kojih su najpoznatiji Koćuša i Kravica na rijeci Trebižat. Osim prirodnih ljepota baštini bogato kulturno-povijesno nasljeđe od kojih bi izdvojio muzej i galeriju “Majka” u sklopu franjevačkog samostana na Humcu, tvrđavu Herceg Stjepana, rimski vojni logor Bigeste, stećke i mnoge druge zanimljivosti. Sa zadovoljstvom smo protekla tri dana za članove FIJET-a i novinare iz šest država organizirali obilazak ljubuškog kraja i uz sve navedene zanimljivosti približili gastro i vinsku ponudu koju ovdje mogu kušati, kao i outdoor aktivnosti.

Raduje nas spoznaja da je Ljubuški za njih, kako su nam naveli, jedno veliko turističko otkriće te da će u radio i TV emisijama, reportažama na portalima i časopisima u svojim zemljama približiti sve ono što Ljubuški može ponuditi, ističe direktor Turističke zajednice Ljubuški Mladen Bebek.

Trenutačno se radi na uspostavi FIJET-a BiH, što će otvoriti nove mogućnosti za međunarodnu promociju bh. turizma.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
6 dana prije

Najljepša ZEMLJA na svijetu je BIH….ALI….SVE NAM JE DZABA Kada u njoj žive ljudi koji su ubili svoga KRALJA I izdali svojega Bo,ga….zato smo SVI u njoj prokleti ( skoro svi) !!

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
6 dana prije

Kako su Bosnjaci ubili Stjepana Tomasevica Allaha ti????

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
6 dana prije

Isto kako ste ubili i Jozu Leotara.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
6 dana prije

ne pretjerujte nije najljepša, ima puno lipših, evo HR naprijemjer. Al da je ružna nije lijepa je i BIH. Međutim, urbanizam je katastrofa i te lipote koje ima ćemo uništiti katastrofalnom gradonjom

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
6 dana prije

kroz Bosnu je najgore stanje pogotovo oko rijeka da Bog sačuva😔…ima na tone smeća i od huse i Hase

Last edited 6 dana prije by HR🇭🇷HB
kvaternik
kvaternik
6 dana prije

Čuje se da se izgrađuje plaža za ljetni turizam i kupanje na Miljacki u Sarajevu s hotelima s 4 zvjezdice (ali zelene boje!). U blizini će biti i uprava novoosnovane ratne mornarice – eto, ne daj Allahu potrebe! Zlu ne trebalo!

23dsx
23dsx
5 dana prije
  1. Laganini ručak i malo livanjskog sira i mladog vina…
  2. Baš je ukusno, lijepa hercegovina lijepa