STRANI MEDIJI O BEOGRADSKOM DRUŠKANJU: Znak da se svi okreću budućnosti

BANJALUKA – Iako vijest o posjetu Predsjedništva BiH Beogradu u međunarodnim medijima nije bila vijest na vrhu naslovnica, ipak je izazvala prilično veliku pozornost i glavnina svjetskih medija je o tome imala barem vijest.

Najviše medija prenijelo je vijest AP-a, u kojoj je istaknuto da su BiH i Srbija odlučne poboljšati međusobne odnose, poremećene nakon napada na Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Srbije, na komemoraciji u Srebrenici. AP podsjeća da je rat u BiH odnio 100.000 života i da je vrhunac dosegao u srebreničkom masakru kada je ubijeno oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića.

“U trenutku kada je Vučić u Srebrenici položio vijenac na spomenik žrtvama masakra gomila je počela vikati ‘Alahu ekber’ i na njega baca kamenje i boce”, piše AP, navodeći da je Vučić poslije incidenta rekao da njegova ruka pomirenja ostaje ispružena, te da je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, rekao da će učiniti sve da se odnosi između dvije zemlje poprave i da je vrijeme za budućnost.

Euronews ističe da je Dragan Čović, koji je od Mladena Ivanića preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom, rekao da posjetu želi iskoristiti za novu priliku i korak naprijed kako bi se na probleme iz prošlosti gledalo realnije.

“Posjeta Izetbegovića, Ivanića i Čovića je pokušaj da se odnosi smire nakon što je Vučić bio kamenovan prilikom komemoracije žrtvama srebreničkog masakra”, ističe Euronews.

I Njemački radio ističe da je posjeta organizirana kako bi se smanjile napetosti nakon napada na Vučića na komemoraciji srebreničkog masakra.

“Vučić je rekao da to što se njemu dogodilo nije ništa u usporedbi s onim što se dogodilo mnogim ljudima tijekom rata u BiH. Rekao je da se okreće budućnosti i suradnji. I Izetbegović je rekao da će njegova zemlja učiniti sve da se odnosi sa Srbijom poprave “, navodi Njemački radio.

I njemački “Die Welt” ističe da je Vučić spreman na pomirenje nakon kamenovanja u Srebrenici i da je Izetbegović rekao da je spreman za popravljanje odnosa.

Austrijski “Standard” piše da Vučić svojim gostima iz BiH nije prostro samo crveni tepih, već ih je ugostio i prigrlio.

List ističe da na prijemu nije sudjelovao Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, čiji je diplomatski rang primiti bh. Predsjedništvo, zato što se, kako piše “Standard”, u BiH na njega ne gleda blagonaklono.

Najuglednije njemačke novine “Sueddeutshe Zeitung” pišu da je posjeta smanjila napetosti, ali da će put ka potpunom pomirenju biti dosta dug.