Published On: Fri, Mar 8th, 2019

Strane ekstremistice IS-a napale ‘nevjernice’ kamenjem, čuvari pucali u zrak

Strankinje pripadnice Islamske države pokušale su napasti druge žene koje smatraju “nevjernicama” u izbjegličkom logoru na sjeveroistoku Sirije, u pokušaju da im nametnu svoja stajališta, javio je novinar Reutersa koji je posjetio al-Hol

“Vikale su na nas da smo nevjernice zbog toga što pokazujemo lica”, rekla je Sirijka u logoru al-Hol, u kojem se nalazi mnogo stranih žena i djece koji su tamo stigli iz Baghouza, posljednjeg uporišta Islamske države u istočnoj Siriji. “Pokušale su nas gađati”.

“Strankinje su bacale kamenje. Psovale su Sirijke i Iračanke, a potom i službenike logora. Čak su i djeca prijetila”, kazao je jedan od dužnosnika.

Čuvari su pucali u zrak kako bi prekinuli sukob.

Neke od žena koje su posljednjih tjedana stigle u logor iz Baghouza iskazuju snažne simpatije za Islamsku državu.

Mazin Shekhi, djelatnik izbjegličkog logora, kazao je da su strankinje koje imaju veze s Islamskom državom odvojene “kako se ne bi miješale s drugima”.

“Stavljamo ih u odvojeni dio kako bismo spriječili da dođe do problema s raseljenim ženama”, kazao je. Međutim, strankinje često i među sobom ulaze u sukobe.

Shekhi je istaknuo da je “stanje u logoru jadno. Izbjeglica je sve više i pokušavamo zadovoljiti potrebe koliko možemo ali trebamo pomoć”.

On ističe da su svi šatori puni, ljudi spavaju na otvorenom. Logor je prenapučen, nema hrane ni lijekova. Humanitarni djelatnici upozoravaju na moguće širenje bolesti, a deseci djece umrlo je već na putu u al-Hol.

Trenutno se u logoru nalazi oko 62.000 ljudi, daleko iznad njegovih kapaciteta, upozorio je UN u petak. Više od 90 posto novopridošlih su žene i djeca.