Published On: Pet, tra 29th, 2022

Stranci u nevjerici: “Predsjedništvo se posvađalo? Kaznimo Dodika!”

Murphy je napisao kako su sve troje u nevjerici gledali i slušali kako su Dodik te Željko Komšić i Šefik Džaferović gotovo jedva dočekali priliku da se pred njima posvađaju.

Američka administracija i utjecajni zakonodavci uvjereni su da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne odustaje od planova za podjelu BiH i odcjepljenje Republike Srpske za što mu može poslužiti i kriza izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu dok on pokušava dokazati da mu to nije plan, prenosi Hina.

Pomoćnica američkog državnog tajnika Karen Donfried zadužena za europske i euroazijske poslove je tijekom ovotjednog posjeta BiH poslala poruku da Washington krajnje ozbiljno uzima u obzir prijetnje po stabilnost BiH, uključujući one koje dokaze iz Republike Srpske.

Nove kazne?

“SAD ne nastoje ukinuti RS, ali neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo (RS) nastoji razbiti državu”, izjavila je Donfried tijekom boravka u Sarajevu potvrdivši pri tom kako njezina Vlada ostaje spremna posegnuti za novim kaznenim mjerama protiv svih onih koji se ponašaju poput Dodika i pokušavaju destabilizirati BiH.

Slične je ocjene nakon posjeta izaslanstva američkog Senata Sarajevu iznio senator Chris Murphy koji je na svom blogu napisao kako postoji realna opasnost od mogućih destabilizirajućih poteza koje bi mogao povući Dodik i koji bi zapravo bili sastavni dio strategije što je provodi ruski predsjednik Vladimir Putin.

“U posljednje vrijeme najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike lidera bosanskih Srba Milorada Dodika izvršna vlast (u BiH) je zapala u krizu, nesposobna donositi bilo kakve odluke. Kao rezultat toga, Dodik je, uz potporu Rusije počeo praviti planove za uspostavu vladinih institucija koje čine samo Srbi. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za regiju, upravo onakav kaos za kojega bi Putin navijao i poticao ga”, napisao je utjecajni američki senator.

Murphy je uz to s pratiteljima njegovog bloga podijelio i bizarne dojmove sa sastanka kojega su on i njegovo dvoje kolega senatora Jeanne Shaheen i Thom Tillis imali sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH.

U nevjerici

Murphy je napisao kako su sve troje u nevjerici gledali i slušali kako su Dodik te Željko Komšić i Šefik Džaferović gotovo jedva dočekali priliku da se pred njima posvađaju.

“Sjedili smo ‘razjapljenih usta’ dok su se oni međusobno ‘častili’ uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresirani samo za pogoršanje postojeće krize. Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori s istim problemima s kojima se i BiH bori. Obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih vlada saveznih država. No jedva da su nas slušali a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje”, zaključio je svoje dojmove o stanju u BiH američki senator.

Dodika koji je pod dvostrukim režimom američkih sankcija i to kako zbog podrivanja Daytonskog sporazuma tako i zbog korupcije reagirao je pak izjavom u kojoj je polemizirao s Karen Donfried neizravno je optuživši da laže.

Na svom je twitter nalogu objavio poruku kako je netočna izjava da rukovodstvo RS želi srušiti BiH.

“To nije istina i to ne postoji. Republika Srpska nema ni jedan plan niti dokument koji bi potvrdio njene tvrdnje koje je pokupila u političkom Sarajevu i dobila od njenih suradnika koji već godinama rade protiv interesa RS”, izjavio je Dodik.

On je ranije opetovano navodio kako je samostalna RS njegov “zavjet” te kako je prirodno da se taj bosanskohercegovački entitet jednog dana ujedini sa Srbijom.

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kiseljak
Kiseljak
22 dana prije

Šta ce ga kažnjavat čovjek izlapio skroz psihijatriski slucaj trebaju mu pomoč lječenje mu nač dobro.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
22 dana prije

Mi ćemo njega opet izabrat al ovaj put u inat.

Halal-krediti "Za Dom i Namještaj spremni"
Halal-krediti "Za Dom i Namještaj spremni"
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
22 dana prije
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
22 dana prije

Jes sad vidio što su ti petrodolari…moj biradere…On i Mile su ti bili očigledno na dva različita sastanka. Dobro je u Bazniji pripaziti islamiste, more bidne nafte iz Saudije i plina….

eagle
eagle
22 dana prije

shizo mile i shizo gorica mili bože samo da nam ozdrave

Anonimac
Anonimac
22 dana prije

halal MA(R)FIJAŠ 1000% !

Anonimac
Anonimac
22 dana prije

zivjela rs zivjela hzhb

AEG
AEG
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

Prva na samrti,druga crkla davno .

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  AEG
22 dana prije

Budućnost biH su 3 entiteta RS,HB i DB (debilistan)

Srbče
Srbče
22 dana prije

Čuj Šefik i Komšić se posvadjali i častili se uvredama.Moglo je biti jedino dva prma jedan.Ali poznavajući predsjednika dodika on im je vjerovatno rekao da se smire i da ne pjene previše.Tako da amerikanci sa ovim izjavama mogu da naivnim debilistancima nabijaju komplekse.Jer ni jedne novine RSa to ne prenose.Vjerovatno nije ni bilo svadje.JEdini problem koji mi imamo ovdje jeste vi amerikanci.Dodik veoma dobro zna i da se otcjepi nebi ga Srbija primila a ni smjela priznati.Prema tome to su vaše lažne optužbe.A jedina prava istina je da želite što više centralizovati biH kako bi bilo štomviše tenzija i možda u budućnosti sukoba.Svima poštenima je do sad jasno da mi nismo za unitarne jedinstvene BiH i da je rješenje 3 entiteta.I tako će i biti budite sigurni u to.

Srbče
Srbče
22 dana prije

Od sad ćemo vas sve ignorisati,ko ste vi da bilo šta komentarišete u BiH.Ambasador i senator strane zemlje ne smiju se mješati u unutrašnje poslove i sukobe.

Srbče
Srbče
22 dana prije

Šta kaže marfi “ Amerika dugo bori s istim problemima s kojima se i BiH bori. Obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih vlada saveznih država.” ako je tako zašto onda i mi nemamo konfederaciju 3 entiteta.Ne tražimo države nego samostalne entitete.

Srbče
Srbče
22 dana prije

Amerikanci pričaju budalaštine nemaju pojma kakva je situacija u BiH.Oni misle da mi možemo imati jaku državu i jake entitete.Nemoguća misija.Možemo imati Jaku državu ali sa 3 jake republike unutar države koje će odlučivati o svojim unutrašnjim pitanjima i imati vlasništvo nad teritorijom i policijom kao što to imaju savezne države amerike.Ali to ona nije više jaka centralna država.Amerika ima jaku državu zato što komanduju po cijelom svijetu maltretiraju ljude i male državice.A u svooj zemlji nemaju nikakve vlasti to imaju policije i nacionalne garde država.

Halal-krediti "Za Dom i Namještaj spremni"
Halal-krediti "Za Dom i Namještaj spremni"
22 dana prije

Nije to ništa 🙁 – kad se EU raspadne zbog Dodika 🙁 – mogu misliti kakve će tek zbog toga legenda Dodik dobiti sankcije 🙁 !

Kriv za prozor 🙁 , kriv zbog vaze 🙁 – kriv za poraz Cara Laze 🙁 🙁 …

Last edited 22 dana prije by Halal-krediti "Za Dom i Namještaj spremni"
Željko Komšić 2022!
Željko Komšić 2022!
22 dana prije

Dobra vijest za vas je da se nikada neće kazniti Čović ako bude svađa u predsjedništvu. Zato ćemo se mi pobrinuti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Željko Komšić 2022!
22 dana prije

Pobrinite, da što prije završimo sa cirkusom patrijotizma.
Tako vam je za vjećno osiguran standard po stanovniku, kao i do sada, zadnje mjesto u Europi.

Last edited 22 dana prije by Anonimac
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
22 dana prije

Neka nam je vjecna bratska Amerika!

Srbče
Srbče
22 dana prije

Budućnost BiH su 3 entiteta RS,HB i DB (debilistan)

Srbče
Srbče
22 dana prije

I ja sam bio u nevjerici kad je Incko na BN televiziji poslije donošenja svog zakona o negiranju presuda medjunarodnih sudova.I sam negirao presudu medjunarodnog suda koji je oslobodijo srbiju od krivice za Agresiju,a Bakir poslije odredjenog vremena zaboravio da obnovi tužbu.Bila je afera o tome.Incko je pred voditeljicom rekao da je bila agresija i još potvrdio a šta bi moglo da bude drugo.iako ga je voditeljica upoznala da postoji presuda da nije bilo agresije.On je poslije rekao da će da provjeri i da on nezna za to.Ostao sam bez teksta-ČOVJEK NEMA POJMA Tako da sam duboko uvjeren da ni ova dvojca amera nemaju pojma nego šta čuju to lupaju,jer politika u BiH nije nikom bitna.Nadamo se samo da im je mir u BiH bitan.
Na Na 27:40 obratite pažnju.
https://www.youtube.com/watch?v=7j0anP7OrjE

Last edited 22 dana prije by Srbče
Anonimac
Anonimac
22 dana prije

Rusija je prisiljena postati bogatija! Kao glavnu nagradu, Teheran nudi Rusiji povlašteno korištenje morskih luka duž cijele obale (5600 kilometara). Korištenje iranske rute omogućit će Moskvi da izbjegne utjecaj zapadnih sankcija. Činjenica je da su iranske luke podložne američkim sankcijama za trgovinu naftnim derivatima, ali ne i jednoj europskoj. Čak i u razdoblju 2011.-2015., kada washington dok su perzijancima padale sankcije iz kornukopije, Teheran je mirno trgovao sirovom naftom i širokim rasponom prerade s Kinom i drugim zemljama. . Zapravo, Rusiji se nudi južni analog Sjeverne morske rute, s jedinom razlikom što će se proizvodnja nalaziti u toplom Iranu, a ne u zoni stalne zime u Rusiji.
Ali najvažnija stvar je drugo i još bolje!!.
Prema riječima stručnjaka, profitabilnost trgovine recikliranim proizvodima je 15 puta veća od prodaje sirove nafte. Osim toga, stopa povrata doseže 30-35 posto, što je izuzetno visoko, pitajte bilo kojeg financijera. Iranci su svjesni da u Rusiji postoji cijeli klaster poduzeća za proizvodnju sekundarnih proizvoda rafiniranja nafte.
Suradnja u području petrokemije jednako je zanimljiva i za Rusiju i za Iran. Istodobno, ne možemo ne primijetiti da ako se provede barem polovica onoga što je najavljeno, ispostavit će se da Sjedinjene Države svojim sankcijama nisu ostavile Moskvi i Teheranu izbora nego da prestanu samo trgovati naftom i konačno je počnu obrađivati, zarađujući mnogo više novca na njoj.
Ironija, ali dobitnička!

Last edited 22 dana prije by Anonimac
Halal-krediti "Za Dom i Namještaj spremni"
Halal-krediti "Za Dom i Namještaj spremni"
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

Haso, Haso 🙁 i Ti si prolupo ako kažeš šta misliš 🙁 🙁 …

Ma reći ću u inat 😎 – pa nek crknu anglosaksonska i germanska goovna 😎 !!!

TEKBIR ZA IRAN I BRAĆU ŠIITE 🙂 <3 🙂 <3 !!!

ps sad se malo stidim ali stvarno nisam mogao da odolim 🙁 …