Published On: Uto, lis. 10th, 2017

Stranci počeli disciplinirati Izetbegovića?

Takav zaključak može se izvesti poslije Izetbegovićevog susreta s prvim ljudima američkog veleposlanstva i Delegacije EU u BiH – Maureen Cormack i Larsom Gunar Wigemarkom

Naime, poslije sastanka Cormack, Wigemarka i Izetbegovića iz Ambasade SAD je priopćeno da su razgovarali o trošarinama, reformama u BiH i Izbornom zakonu, te da se „Izetbegović obvezao na otvoren i produktivan dijalog sa ostalim političkim liderima“, piše blic.rs

Može li se ovakvo Izetbegovićevo dato obećanje tumačiti kao svojevrsno priznanje i stranaca da bošnjački lider do sada nije bio spreman surađivati sa ostalim političkim liderima u BiH, odgovor smo tražili u Ambasadi SAD.

Priopćenje “u rukavicama”

Međutim, u odgovoru diplomatski stoji da je sastanak s Izetbegovićevom održan „u okviru širih napora poticanja političkih lidera na zajednički rad na usvajanju hitno potrebnih amandmana na Izborni zakon”. Navode i da su sličan sastanak održali prije mjesec dana s Draganom Čovićem.
– Pozdravljamo obvezu koju je Izetbegović preuzeo na sastanku da će se angažirati u otvorenom i produktivnom dijalogu s drugim političkim liderima. Bilo kakvi amandmani na Izborni zakon moraju imati široku političku podršku i približiti zemlju europskim standardima – navode u Kancelariji za odnose sa javnošću Ambasade SAD.

Ključna karika problema

Međutim, u pojedinim političkim krugovima u BiH ocjenjuju da je i međunarodnoj zajednici odavno postalo jasno da je Izetbegović faktor proizvodnje neprijatnih odnosa u BiH i regiji.

– Mislim da Izetbegović neće uvažiti taj poziv dijela međunarodne zajednice, što je potvrdio svim dosadašnjim politikama. Ako se analizira njegova politika, prije svega, negacije Republike Srpske, njenih ustavnih nadležnosti, to dovoljno govori o tome da je on jedna od ključnih karika problema u ovoj zemlji. Sama izjava nekih stranih službenika, pa i predsjednika Europske narodne partije Josepha Daula, ukazuje na to da stranci nisu zadovoljni modelom koji su napravili poslije izbora 2014, a to je da se od narodnjačkih partija napravi koalicija i da se po svaku cijenu politički pobjednik iz Republike Srpske ignorira u strukturi zajedničkih institucija – kaže šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac.

Nepoželjni u koaliciji

Istovremeno, politička analitičarka Ivana Marić kaže da nije tajna da je SDA trenutno najnepoželjniji partner u koaliciji.

– Čuli smo izjave ne samo iz Federacije BiH, već i RS da nakon izbora ne žele sa SDA. Tome je u velikoj mjeri doprinjeo Izetbegović kao lider stranke, ali i kao član Predsjedništva BiH. Vidjeli smo da je Predsjedništvo imalo jako lošu ulogu u prethodnih godinu dana kada su uspjeli pronaći mnogo tema oko kojih se ne slažu i oko kojih ne mogu nikako postići dogovor – navodi Marić.

Česte prozivke

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić često u svojim medijskim istupima tvrdi da uzrok političkih problema i kriza u BiH leži u bošnjačkoj politici.

Ivanić je tako prozivao Izetbegovića za vaninstitucionalno djelovanje prilikom podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, zatim oko objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH, te zbog čestih kriza na relaciji Sarajevo – Beograd.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer