Published On: Sri, stu 21st, 2018

Kreće bunt u Aluminiju: Radnici održali prvi prosvjed

Radnici Aluminija d.d. Mostar u srijedu su od 10 do 11 sati održali prvi od tri najavljena štrajka upozorenja.

Cilj radnika je alarmirati nadležne i upozoriti na tešku poziciju svoje tvrtke. Pozvana je opet Vlada Federacije BiH, većinski vlasnik, na djelovanje i spašavanje 900 radnih mjesta.

Poslije štrajka medijima se obratio Mate Čavar iz štrajkačkog odbora, kazavši kako su osnovni razlozi obustave proizvodnje neisplaćivanje plaća na vrijeme, neuplaćivanje doprinosa i opća problematika društva.

Sve se plaća osim radnika

Dodao je kako se radnicima obratio i direktor Dražen Pandža.

Direktor nam je kazao da je stanje u tvrtci loše, električna energija se plaća dan za danom. Cijena struje od 80 eura je neizdrživa, upitno je poslovanje. Upitna je nabavka i glinice, ne samo električne energije. Trenutno se sve plaća, samo su radnici neisplaćeni, kazao je Čavar.

Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata, kazao je kako postoje obećanja da će doći do isplate plaća, ali se štrajkovi upozorenja nastavljaju sutra i prekosutra, javlja Klix.ba.

Najveći problem su visoke cijene električne energije. Od Vlade Federacije BiHnema još nikakvih poziva za sastanke nama predstavnicima radnika, što je sramotno. Velika je sramota odnos vlasnika prema radnicima ove tvrtke. Ono bi trebali posvetiti više pažnje prema stanju u kojem se društvo nalazi, kazao je Biokšić.

 

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata, naglasio je kako je glavni problem trenutno slaba suradnja menadžmenta i Vlade FBiH.

Električna energija kupuje se po cijenama od 85 eura po megavatu. Zadnje pozitivno poslovanje Aluminija je bilo za vrijeme Mije Brajkovića, kad je električna energija bila 29 eura. Možete zamisliti koja je to razlika. Uprava neće moći izdržati bez pomoći Vlade. Mi smo utopljenik koji čeka spas, kazao je Bebek, naglasivši kako Vlada prema sporazumu treba subvencionirati troškove električne energije, a to ne radi.

Aluminij ima trenutni problem i s nedostatkom rezervnih dijelova te se proizvodnja odvija sa znatnim problemima.

Doprema glinice je zastala u Pločama. Sutra od 10 sati planiran je i drugi štrajk upozorenja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare