Published On: Sub, ruj 14th, 2019

STRAH VLASTI: Turska naredila uhićenje 223 pripadnika vojske zbog sumnje na povezanost s Gulenom

Turske vlasti naredile su da se uhiti 223 pripadnika vojske širom zemlje i u Sjevernom Cipru za koje se sumnja da su povezani s mrežom optuženom za organiziranje i pokušaj državnog udara 2016., objavili su državni mediji u subotu.

Vlasti traže osumnjičene širom 49 pokrajina u Turskoj i na Sjevernom Cipru, objavila je državna mreža TRT Haber. Rekli su da je među onima koje se uhićuje stotinu pripadnika vojske, 41 iz zračnih snaga i 31 iz mornarice.

Ankara okrivljuje muslimanskog klerika Fethullaha Gulena koji živi u samonametnutom izgnanstvu u SAD-u od 1999., da stoji u pozadini organizacije neuspjela puča 15. srpnja 2016.

 

U trogodišnjoj čistki nakon pokušaja udara, više od 77.000 uhićenih ljudi čeka suđenje, a oko 150.000 državnih službenika, vojnog osoblja i drugih dobilo je otkaz ili je suspendirano s posla.

Turski zapadni saveznici i skupine za ljudska prava kritizirali su opsege gušenja otpora uz obrazloženje da Erdogan koristi neuspješan udar kao alibi za gušenje neistomišljenika.

Ankara tvrdi da su mjere nužni odgovor na sigurnosne prijetnje s kojima se Turska suočava te obećava da će iskorijeniti Gulenovu mrežu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare