Subota, 25 svibnja, 2024

STRAH OD ZLATKOVE KUME: Koljač će odstupiti pod uvjetom da ga se kazneno ne goni?

Must Read

Narodna stranka Radom za boljitak spremna je sudjelovati i u novoj parlamentarnoj većini na razini Federacije BiH, ako bi ta nova većina imala bolji program rada nego aktualna Vlada FBiH, rekao je za današnje “Oslobođenje” Jerko Lijanović dopredsjednik NS Radom za boljitak i nezakonite federalne Vlade.

“Odgovornim političarima i odgovornoj stranci nije bitna raspodjela fotelja, nego je bitan program. Važno nam je što se tu može uraditi u interesu građana koji su nas izabrali”, kaže Lijanović.

Dodao je da će danas imati sjednicu Predsjedništva NS Radom za boljitak na kojoj će donijeti odluke o tome kako će ova stranka djelovati u narednom razdoblju.

Potvrdio je da je NS Radom Za boljitak dobio ponudu SDP-a i SBB-a da bude dio nove parlamentarne većine u Federaciji, ali kaže da još nije dobio program rada.

“Nama je ipak, program ključna stvar. Temeljom programa ćemo se opredijeliti hoćemo li biti dio te većine ili ne”, kazao je Lijanović.

Također, naveo je kako je spreman odstupiti s dužnosti ministra poljoprivrede u Vladi FBiH u korist dva HDZ-a, jer je zahtjev tih stranaka da njihovi kadrovi popune sve fotelje u federalnoj izvršnoj vlasti namijenjene Hrvatima.

“Mi u Vladi možemo sudjelovati sa svojim kadrovima iz reda svih naroda. Naši ministri će provoditi program NS Radom za boljitak. To nije prepreka da budemo dio neke nove većine, ali je prepreka program koji će morati jamčiti da ćemo popraviti ekonomski položaj naših građana”, zaključio je Lijanović.

Što je Lijanoviću ponuđeno i koliko “program” nosi proračuskog novca za “poticanje”, kojim će on raspolagati, ostaje vidjeti.

Prema dobro upućenim izvorima Dnevnik.ba nije iskljuečno da je Lijanoviću obećan “programski paket”  u kojem se nalazi “mrkva i batina”; da se zadovolji ponuđenim resorom, u “bošnjačkoj kvoti” neovisno o financijskoj težini tog resora, i da njegovih pet zastupnika glasa za  rekonstrukciju federalne vlasti, uključujući i smjenu predsjednika i dopredsjednika F BiH i da u tom slučaju protiv njega neće biti pokretana istraga za zlouporabu novca za poljoprivredne posticaje.

Da je Lijanović na to već pristao može se zaključiti iz izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će nova parlamentarna većina imati 65 ili 66 zastupnika, koliko je dovoljno za pokretanje procedure za smjenu predsjednika i dopredsjednika F BiH Živka Budimira i Mirsada Kebe, čije stranke ( SDA i HSP) ne bi bile dio nove pralamentarne većine. To znači da su Čović i Lagumdžija većini od 56 zastupnika, koliko imaju SDP, SBB i dva HDZ-a, pribrojali još pet Lianovićevih te po jednog zastupnika iz A- SDA, DNZ-a i SNSD-a. Nepoznanica je samo tko bi mogli biti 65-i i 66-i zastupnik.

U međuvremenu je nezakoniti predsjednik F BiH Živko Budimir i javno izrazio spremnost za razgovor s HDZ BiH. “Program”, kojem se on nada, a koji bi bio “kvalitetniji od postojećeg programa Platforme” je da ga se ostavi na mjestu predsjednika F BiH i potpisat će sve što se od njega zatraži- i smjene ministra, uključujući i one iz svoje stranke HSP-a i imenovanje bilo koga. No, sudeći po ignorantskom odnosu Čovića prema Budimiru, on izgleda taj program neće gledati.  Naime, prema već potpisanom sporazumu SDP-a i HDZ BiH mjesto predsjednika F BiH pripast će HDZ BiH, čiji će kandidat za tu dužnost, neslužbeno doznaje Dnevnik.ba, biti dopredsjednik HDZ BiH Marinko Ćavara.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -