STRAH OD ZARAZE Nove naredbe prema kriznim stožerima u FBiH zbog koronavirusa

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva uputio je novu naredbu prema kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva. Naime, kako navode u svom priopćenju, na ovu odluku su se odlučili prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji u svijetu, ali i u BiH te, kako kažu, uzimaju u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja kada je riječ o širenju koronavirusa.

– Nalaže se županijskim kriznim stožerima da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području županija. Preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi na području Federacije BiH i županija. Pod javnim skupom smatra se svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju. Preporuča se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza.

Također, preporuča se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet – navode u svom priopćenju.

Između ostalog, nalaže se županijskim kriznim stožerima da u zdravstvenim ustanovama na području županija obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodne specijalističko-konsultativne preglede, obavljati po procjeni specijalista.

– Navedene mjere, odnosno preporuke se izdaju u cilju zaštite zdravlja najranjivije populacije u zajednici, a prema dosadašnjim dostupnim podacima, to su osobe starije dobi i osobe s kroničnim oboljenjima, te izbjegavanje događaja koji bi doveli do ubrzanog širenja infekcije, kao što su epidemije u zdravstvenoj ustanovi i veći javni događaji, posebno s međunarodnim učešćem.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane Federacije BiH na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove – napisano je u priopćenju.

Pojašnjavaju kako je najučnikovitiji način zaštititi sebe i druge jeste da se pridržavaju već ranije napomenutih mjera predostrožnosti. – Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.

Držite distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu ili imaju povišenu temperaturu. Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja trebate prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u košaru za otpatke i oprati ruke.

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite županijskom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili daljnje instrukcije – kazao je Zlatan Peršić, glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, na području Federacije BiH nije registriran nijedan potvrđen slučaj bolesti od koronavirusa, a nadležne zdravstvene službe prate situaciju i provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora.