STRACHE: Srbi i Hrvati u BiH trebaju dobiti pravo sami odlučiti o svojoj sudbini

“Republici Srpskoj treba omogućiti pravo na samoopredjeljenje i ne razumijem zašto međunarodna zajednica insistira na multietničkoj BiH”, kaže lider Slobodarske stranke Austrije Heinz-Christian Strache u intervjuu za RTRS. Jasno je, kaže, da BiH kao takva, ne može funkcionirati.

Strache kaže da je nedopustivo da međunarodna zajednica koristi silu da bi očuvala jednu umjetno kreiranu državnu zajednicu, suprotno volji njenih naroda. Ističući da bi Srbi i Hrvati u BiH trebali dobiti pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini.

– Jedina struktura koja u Bosni i Hercegovini funkcionira jeste Republika Srpska i zbog toga i ne vidim sjajnu budućnost za Bosnu i Hercegovinu. Iz tog razloga trebalo bi razmisliti da Republici Srpskoj omogućimo pravo na samoopredjeljenje – kaže Strache.

BiH se suočava sa velikom prijetnjom da postane buduća baza ekstremista, nakon izvjesnog poraza Islamske države u Siriji i Iraku, kaže Strache i upozorava da BiH nije u stanju sama izaći na kraj sa ovom prijetnjom.

– Nije svaki musliman terorista, ali iza svih terorističkih napada počinjenih posljednjih nekoliko godina u Europi, stoje muslimani. Opasnost je velika – kaže Strache.

Strache kaže i da je Europska unija pogriješila kada je uvela sankcije Rusiji i da bi bilo potrebno zauzeti čvršći stav prema Turskoj. U Austriji je u tijeku predizborna kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 15. litopada. Prema posljednjim anketama, Slobodarska stranka je na drugoj poziciji s oko 25 posto podrške./HMS/