Published On: Ned, pro 1st, 2019

Stotine žena prijavljeno za Hercegovku godine, jedna od njih je i Danijela

Idejni projekt Hercegovka godine osmislila je spisateljica Danijela Škegro, a riječ je o prvom projektu ove vrste u Hercegovini.

Prijave su završene, a do do 05.12.2019. godine slijedi prvi krug glasovanja koje funkcionira poprilično jednostavno.

Dovoljno je u naslov maila napisati ime kandidatkinje za koju glasujete te isti postupak ponoviti i u tekstu maila kojeg šaljete na Hercegovkagodine@gmail.com.

Dva kruga glasovanja

Nakon 05. prosinca, odnosno, prvog kruga glasovanja, slijedi drugi krug. Finalistice će biti predstavljene 7. prosinca i drugi krug će trajati tjedan dana, a glasovanje će biti obavljeno na isti način. Posredstvom Facebook stranice Hercegovka godine javnost će biti obavještena o aktualnostima.

Finalna večer, to jest proglašenje Hercegovke godine održat se 17. prosinca 2019. godine u Hrvatskom Domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Vesna Jelić, voditeljica Organizacijskog odbora za izbor Hercegovke godine kazala je nedavno za BHT kako se ovim projektom htjelo unijeti malo pozitvnih zbivanja u Hercegovini te osnažiti položaj žena u društvu.

Govoreći o kriterijima, Jelić kaže kako se moglo prijaviti bilo koju ženu “koja je pozitivan član društva”.

Bit će desetak različitih kategorija, od gospodarstva, politike, znanosti, svakodnevnog života…

Nominirano preko stotinu žena

Nominirano je preko stotinu žena, a neke od njih su političarka Diana Zelenika, spisateljica Danijela Luburić, sama organizatorica Danijela Škegro, Martina Mlinarević i mnoge druge znane i neznane junakinje s područja Hercegovine, ali iz cijelog svijeta. Jedini uvjet, shvatili ste, jest da se radi o – Hercegovki.

Portal Direktno razgovarao je s jednom od kandidatkinja. Riječ je o 27-godišnjoj Danijeli Luburić koja se godinama bavi pisanjem i iz dana u dan prikuplja sve veći broj čitatelja na svojoj Facebook stranici Thinking Out Loud by Daša.

Danijela, nominirana si za Hercegovku godine. Hoćeš li nam reći nešto o sebi?

– Već četiri godine sam njegovateljica koja radi na relaciji Austrija-Engleska. Na svoj posao gledam kao na poziv te ga tako i obavljam jer biti njegovateljica, koliko god je zahtjevno, toliko je i predivno. Ako ovaj posao radiš srcem, ljudi to prepoznaju i lako se zbližiš s njima.

Kako radim po dva-tri mjeseca u komadu, bez slobodnoga dana, otvorila sam svoju Facebook stranicu gdje opisujem situacije koje me zadese, naljute, rastuže… Za ovaj posao potrebno je jako puno strpljenja, posvećenosti, a najviše ljubavi da bi ga mogao raditi kako treba. Posao je također i emotivno zahtjevan, jer pored radosnih situacija nađu se i tužne.

U svojim tekstovima sam pokušala prenijeti dijelić osjećaja i događanja, a ujedno i time pomoći ženama koje se odluče na ovakav posao i odricanje.

Neće u politiku

Osim pisanja, kakvi su tvoji planovi, čime se namjeravaš baviti u budućnosti? Jesi li planirala baviti aktivizmom ili se možda opredijelit za politiku?

– Ne mislim da ću se baviti aktivizmom ili politički angažirati, jer svoje pisanje ne zamišljam ni do sada kao takvo. Teme o kojima pišem su one o kojima trenutno razmišljam i na način na koji razmišljam. Bez cenzure i kočnica. Vjerojatno zbog toga dajem dojam da težim aktivizmu ili politici jer je ovakav način komunikacije danas rijetko vidjeti i pročitati. Reagiram po svojim moralnim načelima, po čistom osjećaju i iskrenom komunikacijom što me često dovodi do neporazuma te različitih problema. Unatoč svemu, planiram samo jedno: ne mijenjati se i vjerovati da se bez osobne računice može postići dosta toga.

Smatram da se politikom ne može i ne treba baviti bilo tko. Politika nije za nas naivne i one koji ne mogu odvojit srce od mozga. Mislim da bih ja bila loš političar jer ne podnosim nepravdu, smatram da ona kvari ljude. Nije bez razloga ona stara ‘Daj ljudima novac i moć pa ćeš vidjeti kakvi su’.

Što se tiče budućnosti imam nešto planova za osobnu nadogradnju, a to je da prekinuto visoko školsko obrazovanje nastavim, da se vratim u Hercegovinu i da ne planiram previše.

Što misliš može li takva manifestacija pomoći da se na scenu probiju neke žene koje su dale značajan doprinos društvu, a spletom okolnosti su ostale po strani?

– Manifestacija kao ova i uopće ideja da se održi je odlična. Ovo je odlična prilika da se sazna za njih. Bez obzira na to što rade, mi smo narod koji je poznat po tome da u sve ‘ide’ srcem, i svaka Hercegovka je posebna na svoj način. Iako ih je na listi samo stotinjak, ne mislim da su sve žene koje zaslužuju ovu titulu ostale po strani, jer ne znači da ako nisi u medijima da ne postojiš, osobito ne za neke djelatnosti kao humanitarke, liječnice, itd.

Iskrene čestitke na ideji za ovakav izbor, jer ovo je prilika da kroz nominacije šira publika upozna žene koje su zaslužile odobravanje i podršku ovakvu ili onakvu.

Posebno pozdravljam ideju da se izbor rasporedi po kategorijama, jer su na ovaj način veće šanse da upoznamo i veći broj zaslužnih Hercegovki. Mogu vam reći da sam sretna što pripadam kategoriji ‘Hercegovke u inozemstvu’ i ovim putem želim zahvaliti svima koji su me nominirali i glasovali za mene. Čast mi je biti dio ove manifestacije. Ostale kategorije zaista nose velika imena i velika djela. U svakom slučaju, pobjednice neće biti na kraju. Jer će sve nominirane biti pobjednice.

direktno.hr

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare