Published On: Sat, Dec 27th, 2014

Stotine Šveđana izašlo na ulice osuđujući napad na džamije u toj zemlji

Premijer Švedske Stefan Lofven je posljednje napade na džamije u Švedskoj nazvao “odvratnim nasiljem”
Na stotine Šveđana tokom jučerašnjeg dana izašli su na ulice kako bi osudili napade na džamije koji su se ovog tjedna dogodili u toj skandinavskoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).
Naime, veliki broj građana te zemlje izašao je na ulice kako bi osudili napad na džamiju u kojem je povrijeđeno pet osoba.
Grupa građana organizovala se putem Facebook stranice pod nazivom “Zajedno za Eskilstunu” kako bi osudili napade na džamiju i izrazili solidarnost sa pripadnicima muslimanske zajednice u zemlji.
“Nekoliko stotina osoba okupilo se ovdje kako bi poslali poruke prijateljstva”, rekao je glasnogovornik policije Roland Lindqvist.
Premijer Švedske Stefan Lofven je posljednje napade na džamije u Švedskoj nazvao “odvratnim nasiljem”.
“Nikada nećemo tolerisati ovu vrstu napada. Oni koji žele da prakticiraju svoju vjeru imaju pravo da to rade”, rekao je Lofven.
Inače, u četvrtak je u gradu Eskilstuna podmetnut požar u džamiji kada je povrijeđeno pet osoba od ukupno 70 vjernika koji su se nalazili u zgradi u tom momentu. Policija je saopćila da se drugi napad desio u kasnim večernjim satima četvrtak kada su razbijena stakla na džamiji.