Published On: Thu, Apr 25th, 2013

Stotine građevinara, medicinara i inženjera mogu do posla u Austriji

Nakon Njemačke, i Austrija je spremna pružiti priliku za rad bosanskohercegovačkim državljanima određenih profesija. Zapravo, još prije dvije godine je preko projekta “Crveno-bijelo-crvena karta” upućen poziv bh. radnicima za 25 deficitarnih zanimanja u ovoj europskoj državi. Između ostalog, zahvaljujući i ovom pozivu, državljani BiH trenutno su najbrojniji strani radnici u Austriji.
Broj bh. radnika u Austriji trenutačno premašuje 35 tisuća, a na novi poziv već se prijavilo 360 novih radnika. Predstavnici austrijske vlade tvrde da broj radnika koje je moguće angažirati nije ograničen, što znači da svi koji posjeduju određene kvalifikacije i znanje njemačkog ili engleskog jezika, mogu računati na karijeru u Austriji. Procedura prijave za posao prilično je jednostavna i sve se obavlja preko internetske stranice austrijskog ministarstva za rad. Na toj web-stranici nalazi se upitnik koji kandidati ispunjavaju, a potom se vrši ocjenjivanje svakog od kandidata.
Iako je austrijsko tržište rada vrlo vitalno, na žalost, ovu priliku neće moći iskoristiti veliki broj od preko pola milijuna nezaposlenih građana BiH. Podaci s tamošnjeg tržišta rada govore da Austriji trenutačno najviše trebaju radnici u građevinskom sektoru, uključujući tesare, pokrivače krovova, lakirere, vodoinstalatere, stolare i električare. Priliku za posao mogu tražiti i strojarski tehničari te informatičari i inženjeri raznih profila. Kao i Njemačkoj, i Austriji je potreban određen broj medicinskih njegovatelja i sestara. Od ostalih profesija, traženi su radnici na poljoprivrednim strojevima i radnici na strojevima za obradu drveta. Prema najavama, ovo bi mogao biti tek početak stalne suradnje od koje će koristi imati i bh. građani i austrijsko gospodarstvo.
Posjet BiH
– Na jesen će u posjet BiH doći direktor Zavoda za zapošljavanje Austrije kako bi se nastavili razgovori s Agencijom za rad i zapošljavanje BiH, a to će rezultirati angažiranjem još radnika koji nedostaju na austrijskom tržištu rada, kaže ataše za rad i socijalna pitanja Austrije u BiH Oliver Hiller.
Zbog blizine, Austrija je za mnoge bh. radnike još primamljivija destinacija od Njemačke. Stoga ne treba sumnjati da će se broj zainteresiranih za rad u ovoj zemlji iz dana u dan povećavati. U situaciji kada su izgledi za brzi oporavak bh. ekonomije vrlo male, odlazak u inozemstvo za mnoge je jedina prilika da osiguraju egzistenciju sebi i svojoj obitelji. Država BiH će izgubiti ljude, ali će dobiti dodatna devizna sredstva.