Published On: Pon, sij 3rd, 2022

STOLTENBERG: Svaki pokušaj slabljenja državnih institucija samo će narušiti sigurnost BiH

NATO je odlučan u namjeri da zemljama Balkana pomogne provesti reforme za dobrobit građana, što nije lak put. To zahtijeva stvarnu posvećenost i stvarni napredak u reformama i pomirenju, ali je moguć, što su pokazale Crna Gora i Sjeverna Makedonija, zato pozivam sve lidere u regiji da pokažu svoju posvećenost reformama i pomirenju, rekao je za “Pobjedu” glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je na mjestu glavnog tajnika NATO-a već sedam godina, a ovaj drugi mandat mu ističe u rujnu. On se u intervju za “Pobjedu” dotakao mnogo tema, između ostalih i Bosne i Hercegovine.

Jedinstvene strukture u BiH važne za stabilnost države

– Zapadni Balkan je prešao dug put od sukoba 1990-ih, ali nedavno smo vidjeli porast tenzija, kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini, s agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju napretka.

NATO će nastaviti promovirati stabilnost, sigurnost i suradnju u regiji, uključujući i svakodnevni rad naše misije KFOR-a na Kosovu pod mandatom UN-a i naših ureda u Sarajevu i Beogradu. Naša suradnja sa Europskom unijom ostaje suradnja od suštinskog značaja i nastavit ćemo raditi zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama – rekao je Stoltenberg.

On ističe da su jedinstvene strukture Bosne i Hercegovine važne za stabilnost, naročito Oružanih snaga, koja je jedna od najjačih multietničkih institucija u državi.

– Kao što sam rekao prošle godine, kada smo obilježavali 25. godišnjicu Daytonskog sporazuma – jedno od najznačajnijih dostignuća bilo je stvaranje Zajedničkih oružanih snaga. Na kraju rata bilo je više od 400.000 vojnika, gorko podijeljenih između tri vojske; danas postoji jedinstvena profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 pričuvnih vojnika pod jedinstvenim lancem zapovjedanja.

Pozivamo političke lidere da rade konstruktivno za dobrobit svih u BiH

– Svaki pokušaj slabljenja institucija na državnoj razini samo će narušiti sigurnost Bosne i Hercegovine. To će također imati negativne posljedice po njenu ekonomiju i regionalnu stabilnost. Dakle, potpuno smo posvećeni nastavku podrške svim naporima da se promoviraju reforme i da se osigura efikasno funkcioniranje državnih institucija. Pozivamo političke lidere da rade konstruktivno i da pokažu političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređenju euroatlantskih aspiracija – kazao je Stoltenberg.

Kada je riječ o mehanizmima za spriječavanje dodatnih tenzija, Stoltenberg je kazao kako je NATO jedini transatlantski forum za konsultacije i odluke o svim pitanjima koja utječu na našu zajedničku sigurnost. Kako je istakao, upravljanje krizama je bilo i bit će jedan od njihovih osnovnih zadataka.

– Sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu su važni za NATO. To je ponovo potvrđeno na našem summitu u Bruxellesu i tijekom našeg posljednjeg sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi. Budućnost regije vidimo u euroatlantskoj suradnji i integraciji za one koji to žele. Odlučni smo pomoći zemljama regije da provedu reforme za dobrobit njihovih građana.

To nije lak put. Zahtijeva stvarnu posvećenost i stvarni napredak u reformama i pomirenju; ali je moguć, što su pokazale Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Zato pozivam sve lidere u regiji da pokažu svoju posvećenost reformama i pomirenju. Ovo je ključno za konsolidaciju stabilnosti širom regije – rekao je Stoltenberg za podgoričku “Pobjedu”. /HMS/

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
22 dana prije

su koje planete je ovaj sjasio

Rusi dolaze
Rusi dolaze
Odgovori   Anonimac
22 dana prije

TREBA FASISTU OBAVIJESTITI DA MU JE CRKAO TAJ MONSTRUM ZVANI NATO.

RUSI DOKAZE….. PONOVO U EVROPI……. NE MOŽE EVROPA BEZ RUSA NI 30 GODINA.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Rusi dolaze
22 dana prije

U ruskoj vojsci je svaki treći musliman…spremte se spremte…

EroRamazoti
EroRamazoti
Odgovori   Šaćir soros
22 dana prije

Jes to služio pa znaš?

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Anonimac
22 dana prije

Ako se obraća nama Hrvatima na krivu adresu se obraća ,zna se tko je u Bosni većina i k tomu vlast ,molim adresirati na MORDOR.

Srbče
Srbče
22 dana prije

Cuj mu priće.To možda važi za neku normalnu zemlju.Ali kod nas je upravo obratno bili,jačanje državnih institucija dovelo je do narušavanja mira.Sad je na demokratiji red da pokaže da nije demokratija nego diktatura.Ponavljam ako hoćete BiH da održite na nogama onda 3 nezavisna entiteta sa europskim zakonima,ako nećete onda razlaz.Dosta je bilo pametovanja.Ovo ne vodi ničemu.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Srbče
22 dana prije

Vodi tebe na traktor pa u srbiju

Srbče
Srbče
Odgovori   Šaćir soros
22 dana prije

Jesi ti promjenio ulje u Golfu 2 daleko je Turska.Ponesi i za dosuti,pravac kolone CG, ALBANIJA, GRČKA PA TURSKA.I to svugdje moraš stati da im popušiš lahgano.

Srbče
Srbče
22 dana prije

KAko uopšte nešto da oslabi što je imaginarno i nepostoji.BiH je samo na papiru država jer tako vi hoćete i tako je to već stoljećima.

Srbče
Srbče
22 dana prije

TReba zahtjevati od MZ da stavi na sto sta zele i kakva je to biH koja je po njihovim mjerilima.Jer ovi akrepi centralnobosanski samo podvaljuju i kmeče po MZ traže i mole zakon po zakon da dobiju na BiH nivo.To više tako neće ići ako žele centralističku i unitarnu BiH onda moraju i stanovništvo da urede i da bude jednak broj sva tri naroda.JEr ovaj broj je nastao na progonima,i preseljavanjima genocidima i etničkim čišćenjima SDA hoče na osnovu istorijskog genocida nad Srbima da napravi unitarnu biH.NEće da može.

Derim
Derim
22 dana prije

Uzepeovci i genocidasi se ljute na ovakve izjave.
Kazu kako drzavne institucije treba slabiti,raditi na razbijanju drzave.
Predlazu i demilitarizaciju zemlje. Evo sad cemo predati oruzje. Srbiji ili Hrvatskoj?🤣🤣

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Derim
22 dana prije

Koje države 😂😂gdje ti vidiš državu
Jad i čemer boje se čak i djeda mraza.
Kasni za ostalim svjetom bar100 godina .
Dovoljno da pročitaš njihove komentare ,nisu još izašli iz osmanskog carstva 😂😂

Srbče
Srbče
Odgovori   Derim
22 dana prije

Nemoraš ništa predavati sahranićemo te sa sve tim pakistanskim kalašom.

Miko
Miko
22 dana prije

Vratiti na fabricko ugovorno podesavanje!

Blanka
Blanka
22 dana prije

Opet se javlja nato kujica….

Anonimac
Anonimac
21 dana prije

Kad postanes clanica samo sto ostaje jesu obaveze, salji mlade hrvate da ginu a oni ce da komanduju i da te salju na tuda ratista.
Zasto netraze i nepodignu optuznice protiv Bosnjaka koji su ubijali nasu djecu na skolskim igralistem u Vitezu te u velikom broju neduzno hrvatsko pucanstvo ostalim djelovima BiH a da ne govorim o zlocinima kao sto su silovanja. Cija je to raketa bila koja je pala u Vitezu, znamo da su je Bosnjaci ispalili ali ko je fabrikant? Ko je to dao njima da posjeduju?
Zar nije obaveza NOTO clanica da zastite narod koji pripada toj organizaciji?

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
21 dana prije

Pod hitno napustiti to clanstvo.