Published On: Pon, stu 4th, 2019

STOLTENBERG: “Islamska država” živa i nakon smrti vođe

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da smrt vođe “Islamske države” Abu Bakr al-Bagdhadija predstavlja prekretnicu u borbi protiv ove terorističke organizacije, ali je i upozorio da ova borba nije ni približno završena.

Stoltenberg je rekao da je “Islamska država” nekada kontrolirala ogroman dio Sirije i Iraka i da međunarodna koalicija, čiji dio je i NATO, mora osigurati da se ta ekstremistička grupa ne vrati na ta područja.

Glavni tajnik NATO-a je istaknuo da “Islamska država” više nema teritorije, ali je još živa.

“Islamska država” ima ćelije spavača, tajne mreže i radi na tome da se vrati. Naša misija još nije potpuno završena”, rekao je Stoltenberg za njemački “Bild”.

Stoltenberg kaže da ne dovodi u pitanje članstvo Turske u Alijansi i pored vojne operacije Ankare na sjeveru Sirije.

Iako su postupke Turske osudile mnoge članice Alijanse, Stoltenberg i dalje vidi Ankaru kao važnog partnera i igrača u regiji, dodajući da je nasilje na sjeveroistoku Sirije smanjeno nakon turske operacije.

Prema njegovim riječima, Turska je odigrala ključnu ulogu u slabljenju “Islamske države” pomažući SAD u neutralizaciji Al-Baghdadija, čija smrt nije donijela kraj kalifata.

On se osvrnuo na činjenicu da je Turska jedina zemlja koja je primila 3,6 milijuna izbjeglica iz Sirije i jedina saveznica koja se suočila s toliko terorističkih napada.

“Upravo zbog svega toga borba protiv “Islamske države” u Siriji mora se nastaviti”, rekao je Stoltenberg, koji je pozdravio prijedlog njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer da bude formirana međunarodna zona sigurnosti na sjeveru Sirije na granici sa Turskom pod pokroviteljstvom UN-a.

On je naglasio značaj novih ideja s ciljem rješavanja sukoba.

Ankara je prošlog mjeseca pokrenula vojnu operaciju “Mirno proljeće” na sjeveroistoku Sirije kako bi očistila prostor od kurdske milicije./Srna/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare