Published On: Pon, lis 5th, 2020
#3rd | By Desk

Stolački travar tvrdi: Imunitet pobjeđuje svaki virus, pa i koronu

Liječenje travama vjerojatno je staro kao i ljudska civilizacija. Tu tradiciju danas održavaju kućna medicina – naslijeđe od baka, ali i sve rjeđi pojedinci poput Milana Čerkeza iz Stoca.

Milan svakog petka na prilazu veletržnici u Tasovčićima, nudi upakirane različite ljekovite trave, mješavine trava, te razne pripravke od njih.

Tu je godinama, a da njegova ponuda ne koristi ljudima, kaže da ne bi dolazio. Za razliku od pčelara koji se žale na loše paše ljekovitog bilja, Milan je zadovoljan.

”Za mene je ova godina ista kao i prošla. Jest da je zavladao ovaj virus corona, ali ja trava moram imati zbog stalnih mušterija. Ove godine nema sajmova kao ranijih godina, nekoliko ih već nije održano, a ne zna se ni što će biti do kraja godine. Na tim sajmovima dosta prodamo, trava, melema i svega, to se osjeti, ali ja moram trava imati. Ubrao sam trava po prilici, kao i prošle godine. Počeo sam raditi prije mjesec i pol dana, svakog petka sam u Čapljini na veletržnici. Tu imam dosta kupaca uz naše domaće, dođu i kupci iz Dalmacije, Metkovića i okolice. Na vrijeme sam ubrao trave, šesti, sedmi i prva polovica osmog mjeseca, to je vrijeme za berbu. Trave sušim u hladu, kakve su u prirodi takve su i kod mene na stolu. Početkom jeseni bude malo gorkog pelina i šipurka”, pojašnjava za Radiopostaju Čapljina gospodin Čerkez, te na upit – ima li neku preporuku za COVID – 19, nastavlja:

”Što se tiče tog virusa ja smatram da je najvažnije da čovjek ima jak imunitet. Za to bi preporučio čajeve za dišne organe – grlo i uopće dišne organe, te nešto za trbuh. Za dišne organe – bronhitis, astma, radim mješavine trave, vrlo su učinkovite, idu malo i s medom. Ja mislim da za borbu protiv korone treba ojačati imunitet. Samo imunitet ojačati! Mislim da je ovo virus kao i ostali virusi i da tu nema neke velike promjene. Što se tiče toga – imunitet će pobijediti svaki virus”, konstatira jedan od rijetkih južnohercegovačkih travara.

Milan ističe da kroz petnaestak godina koliko dolazi na veletržnicu u Čapljinu, cijene čajeva i različitih pripravaka nije mijenjao.

”Koja marka više ili manje, ništa mi posebno ne znači, kupci su stali, oni znaju cijenu dođu s pripremljenim novcem, tako sam izgradio svoj odnos s kupcima. Porazgovaramo i učinku, razmijenimo iskustva, tako da ja učim od kupaca, a kupci od mene”, te podcrtava: ”Jedno je sigurno – ljekovito bilje nikom neće štetiti”.