Published On: Pet, srp 3rd, 2020

STOLAC: Niču križevi kod starog grada, netko se priprema za lokalne izbore, pa valja potpaliti narod…

Na pristupnom putu prema nacionalnom spomeniku BiH Stari grad Stolac, a koji se nalazi u granicama spomenika, prije par dana su se pojavili kamion i rovokopač koji su počeli radove na postavljanju križeva. Za neki novi kržini put. Naime netko je primjetio da postoji uzvisina kraj koje nema križnog puta, pa je odlučio postaviti još jedan križni put. Raja voli križne putove.

  Ove informacije za Klix.ba je povrdio Stolački župnik don Rajko Marković.

“Sva dokumentacija za ovaj projekt je uredna. Sve je legalno i zakonito“, kazao je kratko stolački župnik navodeći kako je sva dokementacija o ovome projektu dostupna u Općini Stolac.

IZVOĐAČI KAŽU DA JE SVE U REDU: Dokumentacija je uredna

Podsjetimo da je ovaj projekt izazvao veliku medijsku buru, te da su aktivisti u ovom gradu ranije upozoravali na neprimjerenu gradnju na lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom.

Radovi na tzv. križnom putu se izvode u Zoni zaštite 1 što je suprotno odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, suprotno i brojnim rješenjima i odlukama Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Također, Stari grad je bio lokacija spornog i ilegalnog križa izgrađenog unutar zidina, a za kojeg je u veljači iz Federalne inspekcije došla naredba za uklanjanje.

Križ još nije uklonjen, ne znamo ni ime “mudraca” koji ga je postavio unutar zaštićene srednjovjekovne zidine, no igre na Tarči izgleda mogu početi.

Šteta, Stolac je bio lijep grad.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>