Published On: Uto, stu 28th, 2017

STOJIĆEV BRANITELJ KARIM KHAN:Tužiteljstvo koristilo samo one transkripte koji su podupirali njihovu tezu o UZP-u

Žalbeno vijeće Haškog suda, sutra, u srijedu 29. studenog izreći će pravosnažnu presudu šestorici dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Podsjetimo, Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Nepravomoćna presuda

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, tada zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana. Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom.

Pred žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu između 20 i 28. ožujka ove godine održana je sedmodnevna rasprava o žalbama koje su na prvostupanjsku presudu podnijela šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata osuđenih za ratne zločine u BiH te o žalbi tužiteljstva.

-Prvostupanjsko raspravno vijeće Haškog suda napravilo je mnoge pravne i sudske grješke te je pogrješno zaključio kako postoji udruženi zločinački poduhvat u slučaju protiv šestorice bh. Hrvata – izjavio je Karim Khan, odvjetnik drugooptuženog Brune Stojića tijekom drugoga dana rasprave, 21.ožujka ove godine o žalbama pred Žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

– Prvostupanjsko raspravno vijeće pogriješilo je u tvrdnji da je postojao udruženi zločinački poduhvat jer o tome ne postoje nikakvi izravni dokazi – kazao je branitelj Brune Stojića, bivšega ministra obrane Herceg-Bosne.

Khan je ustvrdio kako je prvostupanjsko raspravno vijeće selektivno razmatralo brojne dokumente te da dokaze od velike važnosti nije uzimalo u obzir.

– Transkripti hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana razmatrani su selektivno, a ne cjelovito, odnosno vijeće je zanemarilo brojne druge transkripte koji govore o tome kako su Hrvati podupirali nezavisnost BiH i bili za suradnju – kazao je Kahn, a slično razmišljanjeje iznio u žalbenoj raspravi i Jadranko Prlić te njegov odvjetnički tim.

Zanemarena pomoć Hrvatske i HVO-a

Odvjetnik Brune Stojića je u svome obraćanju naveo kako je u prvostupanjskoj presudi raspravno vijeće potpuno zanemarilo pomoć koju su Hrvatska i HVO pružali Armiji BiH u vojnom, logističkom i medicinskom obliku.

– Sudci se nisu osvrnuli na sve ove dokumente jer se to nije slagalo s njihovim krajnjim ciljem, a to je kako je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu – kazao je Kahn.

Prezentirajući dijelove transkripata hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, britanski je odvjetnik, kako, kazao kako se iz njih iščitava da je Tuđman tražio da se BiH očuva i odnosi s muslimanima budu što bolji.

– Tuđman je upozoravao na to kako je eskalacija sukoba s muslimanima suprotna hrvatskim interesima – kazao je Kahn, ustvrdivši kako se u transkriptima nigdje ne spominje etničko čišćenje niti Banovina Hrvatska već se, kako tvrdi odvjetnik, u njima poziva na zajedništvo muslimana i Hrvata da zajedno ostvare svoje interese.

Nožica: UZP nije postojao

Senka Nožica, druga odvjetnica drugooptuženoga Brune Stojića, ocijenila je kako je prvostupanjsko raspravno vijeće napravilo više pogriješaka u tumačenju udruženoga zločinačkoga pothvata, pogrješno primijenivši pravo čime je, kako je kazala, prouzročen kaos u međunarodnom pravu.

– Udruženi zločinački poduhvat u ovom slučaju nije mogao postojati – ustvrdila je Nožica.

Odvjetnički tim Brune Stojića istaknuo je kako ne postoji nijedan dokaz koji inkriminira njihova klijenta te da je prvostupanjsko vijeće i u tom slučaju pogriješilo. Odvjetnički tim podnio je 52 žalbene osnove na prvostupanjsku presudu.

Obrane šestorice Hrvata u žalbama su tražile da se zbog pogrješnih zaključaka u presudi o postojanju udruženoga zločinačkoga pothvata te o sudjelovanju šestorke u tom pothvatu njihovi branjenici oslobode ili da se predmet vrati na ponovno suđenje. Alternativno, tražili su značajno smanjenje izrečenih kazni.

Haško tužiteljstvo u žalbi na prvostupanjsku presudu zatražilo je da ih se proglasi krivima i po drugim oblicima odgovornosti po kojima je to propustilo učiniti raspravno vijeće te da se izreknu “značajno veće” zatvorske kazne./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x