Published On: Sri, lis 13th, 2021

ŠTO ZNAČI RIJEČ “HIPOCRISY”? “Obveza je da čuvamo istinu o holokaustu” tvrdi Š.DŽ. Obitelji pobijenih u napadu na WTC, su naprosto oduševljene Šefikom…

Stefan Lofven i Šefik Džaferović (Foto: Facebook Šefik Džaferović)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (KSM prijatelj) najavio je da će predložiti zajednički projekt Memorijalnog centra u Srebrenici i Židovske zajednice u Bosni i Hercegovini, a u svrhu sjećanja na holokaust.

To je danas poručio kao učesnik Međunarodnog foruma o holokaustu i borbi protiv antisemitizma, koji se održava u Švedskoj. Tom prilikom susreo se i s premijerom ove države Stefanom Lofvenom.

“Želim na ovom mjestu potvrditi posvećenost Bosne i Hercegovine očuvanju sjećanja i istine o holokaustu. U to ime inicirat ću istraživački projekt Memorijalnog centra u Srebrenici, koji bi bio realiziran u saradnji s Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i ustanovama posvećenim izučavanju holokausta, a s ciljem očuvanja sjećanja na holokaust”, poručio je Džaferović.

Pozdravio je odluku kantonalne vlasti u Sarajevu da saradnjom s Jevrejskom zajednicom i Vijećem Evrope u posljednja tri mjeseca ove godine u tri srednje i osnovne škole organizuje nastavu o holokaustu.

Prema njegovim riječima, naša obaveza je da prema žrtvama čuvamo istinu i prenosimo je novim generacijama kao opomenu da se zločini ne ponove.

Ovom forumu prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF), koji je jučer naglasio da su zločini u logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata i genocid u Srebrenici imali nesagledive posljedice.

guest
nije obvezno
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x