Što trebate jesti ako želite spriječiti rast sijede kose

Znate li što sprečava prerano sijeđenje? Mineral bakar, i to u količini od 2 mg. Razlog? Taj mineral pomaže pri prijenosu kisika kroz tijelo, a koristi se i za proizvodnju važnih muških bjelančevina i enzima. Pad proizvodnje melanina odgovoran za prirodnu boju kose povezuje se s nedostatkom minerala bakra.

Stoga zaboravite na boju za kosu već razmislite o bakru! Pojačajte unos namirnica bogatih bakrom kao što su raženi kruh, krumpir, grožđice, breskve, zeleni grašak i kikiriki – sve te namirnice bogat su izvor tog minerala i osobito važna hrana za mladog muškarca koji ubrzano sijedi!

Jedite rotkvicu i avokado zbog izuzetnog bogatstva bakrom, što pospješuje proizvodnju melanina odgovornog za održavanje prirodne boje kose.

Izbjegavajte hranu bogatu raznim aditivima. Kada želite kupiti neki proizvod, pogledajte popis dodataka na poleđini. Ako je dugačak, ne kupujte ga! Razni aditivi poput umjetnih boja i konzervansa otežavaju rad probavnog sustava, što narušava kvalitetu kose.

Umjereno pijte kavu i čaj te umjereno jedite crveno meso, začinjenu hranu te hranu koja izaziva kiselost tijela jer otežava dolazak važnih hranjivih tvari do folikula kose – jednostavno kosa nema optimalnu prehranu, što može izazvati ranije sijeđenje.

Jedite hranu koja jača bubrege, kao što su morske alge, osobito hijiki (pazite da ne pretjerate s unosom morskih algi jer mogu izazvati poremećaj rada štitnjače, što je također razlog preranog sijeđenja), sezamove sjemenke, spirulinu, češnjak, ciklu, borovnicu, maline, plavu ribu, mladi luk, celer, sve vrste graha, orahe.

Što sve izaziva gubitak kose?

Geni: gubitak kose može se naslijediti od oba roditelja, ali prema istraživanju iz 2005. (Markus Nothen) gubitak kose i ćelavost mnogo su složenije pojave kod kojih je veći utjecaj čimbenika s X kromosoma, što znači da je na sklonost gubljenju kose veći utjecaj majke nego oca.

Gubitku kose pogodovat će i loša prehrana, hormonska neravnoteža, loša cirkulacija, problemi sa štitnjačom, preopterećena jetra, stres, anksioznost, šok, starenje.

Ulja za rast kose

Maslinovo i ružmarinovo esencijalno ulje pospješuju rast kose. Izmiješajte avokado, maslinovo i ružmarinovo esencijalno ulje te držite na kosi oko sat do dva, svaki tjedan. Pazite da kosu dobro omotate toplim ručnikom, što će omogućiti vlasištu da što bolje upije hranjive tvari.

Papaja za mladolikost

Uz prehranu koja održava boju vaše kose i čini je sjajnom , neka zablista i vaše lice uz papaju. Meso papaje usitnite vilicom i nanesite na lice. To je izvrsna maska za lice koja će vas pomladiti i ukloniti mrtve stanice, a uz to izvrstan prirodan zaštitnik od UV zraka.


Dr. Lejla Kažinić Kreho liječnica je koja je magistrirala kliničku prehranu na prestižnom Kings College, Department of Biomedical and Health Sciences, University of London pod vodstvom Prof. Thomasa A. B. Sandersa, vodećega svjetskog stručnjaka za genetski modificiranu hranu (GMO). Kliničku nutriciju završila je u klasi dr. Petera W. Emeryja, vodećega svjetskog stručnjaka za bjelančevine. Istraživački projekt Weight Diets Loss Programs, Implications AND Complications on Health, radila je u suradnji s Anthonyjem R. Leedsom, jednim od pionira postavljanja klasifikacije hrane po glikemijskom indeksu. Članica je British Nutrition Societyja. Autorica je hrvatskih bestselera, koji su izdani i u Sloveniji i Srbiji. Dr. Lejla Kažinić Kreho je kreirala jedinstveno mjesto u Zagrebu, koje se sastoji od Doctor Nutrition Bara i Nutrition Diagnostic Centra, te na taj način na jednom mjestu možete izvršiti nutricionistički pregled a i uživati u delicijama koje čuvaju vašu mladolikost, vitalnost i energiju.