Published On: Sub, ožu 19th, 2022

Što su to zapravo Rusi ispalili na Ukrajinu: Hipersonični projektil ne može presresti nijedan proturaketni sustav

Projektilom se može manevrirati prije nego što pogodi cilj. Ne kreće se jednostavnom putanjom i stoga ga je teže pratiti i uništiti

Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, u subotu je izjavio kako je Rusija u Ukrajini prvi put koristila hipersonično oružje. Prema njegovim tvrdnjama, rakete “Kinjal” uništile su ukrajinsko vojno skladište u Ivano-Frankivskoj oblasti.

Velike svjetske sile, poput Rusije, Kine i SAD-a, već se neko vrijeme utrkuju u razvoju hipersonične rakete. Riječ je o nevjerojatno brzom raketnom sustavu koji trenutačno ne može presresti niti jedan sustav proturaketne obrane. Hipersonični projektil najčešće putuju pet puta brže od zvuka (oko 6100 km/h što znači da prelaze više od kilometar i pol u sekundi), a neke rakete, poput ruskog balističkog projektila “Kinjal”, navodno mogu postići brzinu Mach 10, odnosno oko 12.300 km/h, i prijeći udaljenost do oko 1930 kilometara.

U ovom trenutku ne postoji operativni sustav proturaketne obrane koji je sposoban presresti hipersonični projektil, zbog čega je utrka za razvoj hipersoničnog oružja tako važna.

Ruski sustav “Kinjal” ima dvostruku sposobnost – konvencionalnu i nuklearnu – i zbog toga je svjetska javnost zabrinuta – jer kako je uopće moguće znati nosi li nadolazeća prijetnja konvencionalne ili nuklearne bojeve glave tereta od 480 kilograma?

Hipersonična raketa je projektil kojim se može manevrirati prije nego što pogodi cilj. One se ne kreću jednostavnom putanjom i stoga ih je teže pratiti i uništiti. Takve rakete počinju se spuštati na nižim visinama od drugih balističkih projektila, što znači da mogu letjeti ispod zona koje pokrivaju radarski sistemi. Osim toga, njihova ultrabrzina protivniku daje puno manje vremena za reakciju.

Osim Rusije, Kine i SAD-a, hipersonično oružje razvija i Indija, a takve rakete u svom arsenalu navodno imaju i Francuska te Japan.

Spomenuti “Kh-47M2 Kinjal”, za koji Rusija tvrdi da ga je koristila u invaziji na Ukrajinu, hipersonična je aerobalistička zrak-zemlja raketa s nuklearnom sposobnošću. Može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Zasad nema naznaka da je u ruskom napadu korištena nuklearna raketa, već je izvjesno da je riječ o konvencionalnoj.

“Kinjal” (Kinzhal – što zapravo znači bodež) u službi je od prosinca 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je 1. ožujka 2018. predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin. Ovaj hipersonični projektil dizajniran je da pogađa ratne brodove SAD-a i NATO-a koji su prijetnja ruskim strateškim raketnim sustavima. Svrha mu je i prevladavanje svih američkih zračnih i proturaketnih obrambenih sustava.

image

Russian Defence Ministry/Sputnik via AFP

“Kinjal” može pogoditi statične i mobilne mete kao što su nosači zrakoplova. Nekoliko sekundi nakon lansiranja, projektil ubrzava do hipersonične brzine i sposoban je izvoditi manevre u svim fazama leta kako bi izbjegao neprijateljsku proturaketnu obranu.

Do prosinca 2018. godine zrakoplovi naoružani projektilima “Kinjal” izveli su 89 letova iznad Crnog i Kaspijskog mora. Do veljače 2019. izvedeno je više od 380 naleta sa spomenutim projektilom, a oružje je službeno javno predstavljanje imalo tijekom međunarodnog natjecanja Aviadarts u kolovozu 2019. godine.

Prema pisanju ruske novinske agencije TASS, prvo lansiranje “Kinjala” obavljeno je na Arktiku sredinom studenoga 2019. U lipnju 2021. zrakoplov MiG-31K sa spomenutom raketom raspoređen je u zračnu bazu Hmeimim u istočnoj Siriji. Dana 19. veljače, ruske zrakoplovne snage navodno su upravo iz baze Hmeimim izvele simulirane napade koristeći hipersonične balističke rakete iznad Sredozemnoga mora, prenosi Jutarnji.hr

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
23 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦

Ukropi se sami ponudili da bude testni teren za ruske rakete. Šta CNN i ajfonizacija rade od ljudi. Ali to ti je tako kada ti je američko g.o.v.no. milije od rođene braće (Bjelorusa i Rusa).

Z-Deno

🤣🤣👍

Z-Deno

Ko da su nešto našim mošnjama?

Z-Deno

Free japan da zimogu japanske curice.

FREE JAPAN!

Ma ja više volim ove naše rumene seljančice 🙂 <3 – šta mogu kad sam tako naviko 🙁

Z-Deno

Nema ništa loše ni s našim rumenkana. Bila neka seka u trećoj gimnaziji, iz cg dolša odnekle, svi je htjeli zitigu. A ona se rumeni, htjela bi i ona, ali neda. Samo ju je nategao onaj pero piton. Hebo majku svoju, stvarno mu je bio ko piton.

Z-Deno

Dal jadna seka išta danas osjeća kad je zigu onaj njezin riđavi muž sa svoja 2 centimetra?

1 year ago zadnji put uredio Z-Deno
FREE JAPAN!

Muštuluk 😎 !

Od jutros je Ukrajina postala kontinentalna država 😎 – kažu – taće nam izlaz na more 😎 !

Šaćir soros

Samo kukavice hodaju pod oružjem i nesmiju spavati BEZ oružja…boje se žena i djece pa ih ubijaju nešto kao DJIKANI….

FREE JAPAN!

nisam baš shvatio poučak 🙁 …

Z-Deno

Od čobana šaćira da čuješ nešto pametno? Zaboravi niponu.

FREE JAPAN!

Neka, bolan 🙁 – i ćorava koka koje zrno nađe 😎 !

Z-Deno

Ha ha bravo lave. Nema više izlaska na Azovsko more, a nadam se ni Azov faašističkog bataljona. Još da se uhapsi njihiv vlasnik milijarder Igor Kolomojski!

FREE JAPAN!

Zele je to već objasnio onim svojim fašistima 😎 : “Ni Švica nema more 😎 – pa su opet najjači 😎 – ne treba ni nama more 😎 😎 !”

Z-Deno

🤣🤣🤣👍

Z-Deno

Eh a ja mislio pao mariopolj! Đaba se obradovah!

Anonimac

Puno će vode proteći Volgom dok Ukrajina postane kontinentalna država.
Taj film se neće gledati minimum 500 godina.

Z-Deno

Kinjal? Šta vam je paapci? Raketa se zove KINŽAL! A u prevodu znači bodež! Ili dagger!

FREE JAPAN!

De bolan 🙁 Hakunić nije učila ruski u školi 🙁 – nije imala tu sreću 🙁 …

Z-Deno

👍👏

Anonimac

Kakav ba ruski, ko još uči ruski osim Rusa ? Ovaj šatro mahalski u rayvosu je proizvod mašte.

Zoran

Ja da se pitam ne bih se zezal sas Rusi,tocka.