Published On: Pet, sij 7th, 2022

Što su stranke govorile o mostarskoj ‘Partizi’ pred izbore

Partizansko spomen groblje u Mostaru, zajedno s Trimušom, trebalo bi biti obnovljeno novcem iz projekta kojeg bi financirala Velika Britanija, rekao je na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici mostarskog Gradskog vijeća gradonačelnik Mario Kordić.


Podsjetit ćemo da su pred izbore nakon 12 godina mirovanja glasačkih kutija za lokalnu vlast u Mostaru, mostarske stranke u ”sučeljavanju” na portalu Bljesak.info iznijele različite stavove po pitanju sudbine spomen groblja kojeg je uradio veliki umjetnik Bogdan Bogdanović.

Tada je HDZ BiH naveo kako se ”sve dok imamo različita tumačenja je li to spomenik, groblje ili pak spomen-groblje, ne može sustavno rješavati ovo pitanje”.

”Ovakav prostor skoro u centru grada, mora dobiti svoju namjenu, da postane lokacija koja će doprinijeti razvoju turističke i/ili kulturno – povijesne ponude u gradu. Revitaliziranje, rekonstruiranje i saniranje objekata turističkog i kulturno-povijesnog naslijeđa što ovaj prostor sigurno jeste je jedna od točaka programa HDZ BiH”, navode iz HDZ-a BiH.

Tada su stranke u Koaliciji za Mostar 2020, predvođene SDA, navele kako će ”raditi na saniranju Partizanskog groblja i dovođenje u stanje kakvo je bilo nakon izgradnje”.

”S obzirom da je Partizansko groblje i arhitektonsko remek-djelo i kao takvo proglašeno Nacionalnim spomenikom kulture, nakon sanacije i na primjeren način, može biti potencijal u turističkoj ponudi Grada Mostara, i tako postati mjesto spajanja, a ne razdvajanja”, navela je tada Koalicija.

Naša stranka rekla je kako Grad Mostar mora osigurati mehanizme i načine kako da ga prije svega zaštiti od vandalskih napada te odvoji sredstva za njegovo redovno održavanje.

”Moramo se pobrinuti da ovaj spomenik bude na adekvatan način uključen i predstavljen u turističkoj ponudi Mostara. Bilo je govora posljednjih godina o izgradnji Muzeja suvremene umjetnosti u neposrednoj blizini Partizanskog, ne sjećamo se da li je ta ideja nastala u okviru kandidature Mostara za europsku prijestolnicu kulture ili u nekim drugim krugovima, svejedno, ideja se čini dobra jer bi na taj način Partizansko moglo biti dio jedne šire priče o umjetnosti, a ne primarno o ideologiji što bi pomoglo pomoći u njegovoj depolitizaciji i očuvanju”, navodi Naša stranka.

Hrvatska republikanska stranka navela je pak kako je Partizansko groblje napravljeno na prostoru 79.248 četvornih metara površine oduzete od Biskupskog ordinarijata Mostar i drugih građana koji nisu nikada dobili pravičnu naknadu.

”Ovo pitanje se mora riješiti i kroz donošenje Zakona o restituciji, a bivši vlasnici moraju biti potpuno obeštećeni. Mnogima se to neće svidjeti, jer mnogi još uvijek negiraju masovne zločine počinjene od strane komunističke vlasti, ali budimo realni, prošla su vremena indoktrinacija i vremena neoborivih istina”, navodi HRS.

Pred izbore su naveli kako ”postojeće područje tzv. spomen groblja sada treba rekonstrukciju”.

”Rekonstrukcija istog je potrebna uz sudjelovanje struke i javnosti. Tom prigodom se mora uzeti u obzir i postojeća veličinu tzv. spomen groblja, jer su nepotrebno zauzete ogromne zelene površine u okolici, koje treba urediti na taj način da ih mogu koristiti svi građani. Grad Mostar mora odrediti mjesto za spomen obilježje žrtvama svih totalitarnih režima, počev od fašističkih, pa do onih komunističkih, što bi svakako doprinijelo poštovanju Kulture sjećanja u ovom Gradu”, naveli su republikanci.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH 2018. godine uložila je oko 200.000 KM u obnovu 150 ploča s imenima poginulih partizana, čišćenje spomeničkih zidova te uređenje zelenih površina.

Postavljena je i nova rasvjeta i video nadzor. Međutim, vrlo brzo spomenik je ponovno zapušten.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
1 godina prije

Mulci jedni, NE UZIMAJTE NOVCE OD ANGLOSAKSONACA 🙁 – razbiće Vam se to o glavu 🙁 !!!

Što se groblja tiče, vidim da su ga muslimani dobro okitili slovima “U” i crnim križevima 🙁 … Nejse, kad slijedeći put budem išao u Mostar kupovati raštiku na veliko 😎 ponijeću sa sobom zeleni vodootporni sprej 😎 i na groblju ću napisati “ZA ALLAHA PROTIV VLLAHA 😎 !” a nacrtaću i par zelenih zvijezda sa polumjesecom 😎 – pa neka onda islamisti objašnjavaju kako se “neozbiljni pojedinac opet našalio 🙁 ” …

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
1 godina prije

osobno ću natrgat Drijenovih kolaca da roknemo partizanske vampire koji noću izmile da šaraju profile 😁 egzorcizam na djelu

FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
Šta ti kažeš na ovo?  Ganga🐉
1 godina prije

ma to su Ti vehabije 🙁 – partizani ne nose bradu bez brkova 🙂 !

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
1 godina prije

kakoko