Utorak, 25 lipnja, 2024

Što smo stariji to nam vrijeme brže leti: S dvadeset godina smo već na pola života, a s trideset ‘skoro pa mrtvi’

Must Read

Psiholozi ipak nude spasonosno rješenje – eksperimenti su potvrdili da se subjektivni dojam vremena usporava kada u sebe unosimo nove informacije, nova znanja, nova iskustva

ZAGREB – Znanstvenici već duže vremena znaju da se subjektivni dojam protoka vremena mijenja s godinama. Što smo stariji, to nam vrijeme brže teče.

S jedne strane, razlog je vrlo logičan – kada imamo 20 godina, jedna godina predstavlja čak 5% našeg cijelog života, no kada imamo 80, jedna godina samo je 1,7% našeg života.

Mnoga istraživanja odrađena su na temu subjektivnog protoka vremena. Danas znamo da prošlo vrijeme naš mozak broji kroz sjećanja. Tjedan dana na godišnjem odmoru čini se mnogo duži nego tjedan dana u uredu. I tu, zapravo, leži i drugi razlog zašto nam vrijeme sve brže leti kako nam godine odmiču – sve više dana proživljavamo jednako, u rutini, i pamtimo samo kratke periode odmaka od rutine.

Znanstvenici s američkog Sveučilišta u Cincinnatiju još su u 70-im godinama prošlog stoljeća procijenili koliko subjektivnog vremena imamo preostalo s koliko godina. Ako pretpostavimo da ćete živjeti 80 godina, kada navršite 20, vaš život je već – napola gotov! A kad navršite 40, čak 71% vašeg subjektivnog vremena je iza vas. Pojednostavljeno, ako ste stariji od 30, vaš život je skoro gotov.

No, psiholozi ipak nude spasonosno rješenje – eksperimenti su potvrdili da se subjektivni dojam vremena usporava kada u sebe unosimo nove informacije, nova znanja, nova iskustva. Očito rješenje leži u tome da si pokušamo živote ispuniti sa što više promjena, zanimljivosti, putovanja, i što je više moguće razbijati rutine.

Prema psihologu Steveu Tayloru, koji je dugo proučavao subjektivni protok vremena, ljudi koji putuju na ‘avanturistička’ odredišta tvrde da su im se godišnji odmori činili duži nego ljudima koji bi ležali na plaži svaki dan i ne radili ništa.

Ironično, kada se zabavljamo i uživamo, čini nam se da ‘vrijeme leti’, no kada se prisjećamo tog perioda, čini nam se da je trajao dugo i bio ispunjen. S druge strane, kada nam se sati razvlače i čine kao vječnost, što je čest slučaj kada nam je dosadno, u sjećanju na taj period čini nam se da je proletio u trenutku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -