Što se zapravo događa na glamočkom poligonu?

Negativne posljedice po pučanstvo životnu sredinu glamočke općine koje izaziva konstantno uništavanje minskoeksplozivnih sredstava na poligonu “Odlučna Barbara” moraju konačno upaliti zvono za uzbunu svim tijelima u BiH kako bi se ovaj problem hitno istražio i po potrebi sanirao, moglo se čuti između ostalog na jučerašnjoj sjednici Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH.
Naime, na stolu članova Povjerenstva našla se inicijativa predsjedateljice ovog tijela Dušanke Majkić pod nazivom “Posljedice uništavanj a streljiva i minskoeksplozivnih sredstava na poligonu ‘Barbara po lokalno stanovništvo u općini Glamoč” i u kojoj se u detalje navode sva iskustva s kojima se susreće lokalna zajednica.
Zbog navedenih prijetnji koje su potkrijepila i izvješća federalnog Instituta za agropedalogiju nadležna tijela, a u prvom redu Ministarstvo obrane, trebali bi vrlo skoro doći na raspravu pred Parlament BiH, a na istoj bi i predstavnici općine Glamoč trebali iznijeti svoje viđenje situacije.
Da je situacija alarmantna, pokazuje i činjenica kako je Općina Glamoč već najavila podnošenje tužbe protiv BiH zbog štete nastale nemarnim uništavanjem viška naoružanja i minskoeksplozivnih sred-stava. Tko je sve uključen? Majkić je za Dnevni list nakon sjednice potvrdila kako je njezina inicijativa usvojena jednoglasno te su od Ministarstva obrane zatražili odgovore tko zapravo uništava streljivo i je li osim američke tvrtke Sterling uključen još netko, je li urađen elaborat o pirotehničkoj suglasnosti na uništavanje te postoji li propisan tehnološki postupak koji utvrđuje na koji se način vrši ovaj posao.
Također, Majkić je pojasnila da se od Ministarstva obrane traži da odgovori na pitanje je li izvršena analiza kemijskih osobina zemljišta na poligonu i u općini Glamoč.
Kada Ministarstvo dostavi ove odgovore, zakazat će se posebna rasprava na Zastupničkom domu državnog Parlamenta kada bi se trebali donijeti i obvezujući zaključci.
Iako nije mogla prejudicirati kakva će biti odluka Parlamenta, Majkić je ipak navela kako bi tužba koju najavljuju iz Glamoća mogla, u slučaju pozitivne presude, pasti na leđa Ministarstva obrane.
Naime, nedavno je načelnik općine Glamoč Radovan Marković, objašnjavajući razloge podizanja tužbe, upozorio kako su istraživanja pokazala da razina bakra nekoliko puta prelazi dopuštenu granicu vrijednosti te da su zbog toga građani sve češće u panici i strahu za svoje zdravlje.
Pritom se medu nekima proširila i priča kako se tijekom uništavanja minskoeksplozivnih sredstava oslobađa i zračenje. Svemu treba dodati i stalne detonacije koje kod građana izazivaju nelagodu, ali i niz primjera u kojima su Glamočani nažalost i stradavali.
Posljednji u nizu slučajeva je onaj kada je život izgubio mladić Duško Domuzin nagazivši na minu u blizini poligona na kojem se vrše uništavanja.
DList